“BAŞARI DAHA İYİLERİNE TEŞVİK EDİYOR”

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği, yıllardır her sene düzenlediği ‘Yılın Basın Fotoğrafları’ yarışması ile ülkedeki fotoğraf alanında önemli bir etkinliğe imza attı. Bu yıl 39. kez düzenlenen yarışmada, birbirinden yetenekli foto muhabirler ve fotoğrafçılar arasından sıyrılan isimler ödüllendirildi. Ahmet Turan Kural, bu yılın dikkat çeken isimlerinden biriydi.

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin düzenlediği yarışmada, Ahmet Turan Kural 3 ayrı dalda ödül kazanmayı başardı. Kural, Foto Muhabiri Dergisi’ne ödül aldığı fotoğrafların hikâyelerini ve fotoğrafa olan tutkusunu anlattı.

 

Sizi tanıyabilir miyiz? Kısaca kendinizi anlatır mısınız?

1983 Sivas doğumluyum. Lise eğitimimi tamamladıktan sonra Kocaeli Derince Limanında gümrük sorumlusu olarak çalışma hayatına başladım. Daha sonrada farklı firmalarda iş hayatı devam ederken aynı zamanda fotoğrafa da vakit ayırıp birçok şehri gezip fotoğraf arşivimi zenginleştirmeye devam ettim. Şu anda da eşimle birlikte Ekol Resim Atölyesi’ni işletiyoruz. Spor, müzik ve sinema alanlarına ilgi duyuyorum. Kocaeli’nde yaşıyorum.

Fotoğrafa olan ilginiz nasıl başladı?

Fotoğrafa eşimle birlikte 2006 senesinde doğa fotoğrafları çekerek başladık. İkimiz de gezmeyi yeni yerler keşfetmeyi yeni insanlar tanımayı seviyoruz. Bu ortak noktada birer makine alarak fotoğraf serüvenine başladık. Ülkemizin yaklaşık 60 şehrini gezdik. Yurt dışında da gezmek ve fotoğraflamak istediğim birçok şehir var. Fotoğraf, anı dondurma ve belgeleme özelliğiyle çok sevdiğim bir sanat. Bu bakımdan sürekli makinem yanımda dolaştım ve insana, doğaya, hayata dair sayısını bilmediğim kadar çok fotoğraf çektim.

TBMM Özel ödülü, 100. Yıl Jüri Özel Ödülü ve Türkiye Güzellikleri üçüncüsü olarak üç farklı dalda ödül aldınız. Bu fotoğrafları nasıl çektiniz? Hikâyelerini anlatır mısınız?

TBMM Özel ödülünü almak oldukça mutluluk verici ve çok anlamlı oldu. Fotoğraflarımın aynı anda üç ödüle birden layık görülmesi de beni gururlandırdı. TBMM Özel Ödülü’nü İstanbul’daki cumhuriyetin 100.yıl kutlamalarında çektim. Mahşeri bir kalabalık vardı ve gerçekten o anı yakalamak için ciddi bir efor sarf ettim. Kalabalık içinde fotoğraf çekmek oldukça zor ve tripodum yanımda değildi. Karanlıkta kalabalıkta fotoğrafı çekecek alanı bulmak için Üsküdar sahilini boydan boya dolaşmak ve doğru noktayı keşfetmek epey yorucu oldu. 100.Yıl Ödülü’nü alan fotoğrafımı ise Kocaeli’nde cumhuriyetin 100.Yıl kutlamalarında çektim. TFMD üçüncülük ödülünü ise Sakarya Geyve’de sabah saatlerinde çektim. Hızlı trenin sisler içindeki sabah yolculuğunu fotoğrafladım.

Fotoğraf alanında örnek aldığınız veya ilham aldığınız kişiler var mı? Kimler ve neden?

Tüm ustaların fotoğraflarını ilgiyle inceler ve hepsini ayrı kıymetli bulurum. Cemal Turnay fotoğraflarındaki eski İzmit’i, Ara Güler’de insana dair hikayeleri geçmişin izlerini, Steve McCurry’nin portrelerindeki duyguyu seviyorum.

TBMM Özel Ödülü’nü kazanmak nasıl bir duygu? Bu ödül sizin için ne ifade ediyor?

TBMM Özel Ödülü’nü kazandığımı ve ödülü Türkiye Büyük Millet Meclisinde, Meclis Başkanı’ Kurtulmuş’un elinden alacağımı duyduğumda gerçekten çok gururlandım. Ödül alan fotoğrafımın sahnede Meclis Başkanına hediye edilmesi de ayrıca bana guru verdi. Fotoğrafımı bu anlamlı ödüle layık gören jüriye, yarışmayı düzenleyen Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’ne ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Aldığım en anlamlı ödüllerden biri oldu. Bu tür ödüller fotoğrafçı için motive edici oluyor ve beni de daha iyilerine ulaşmak konusunda olumlu etkiledi diyebilirim.

Kazandığınız ödüller ve başarılar sizi nasıl motive ediyor? Bu ödüllerin size kattıkları neler oldu?

Ulusal ve uluslararası yüzün üzerinde ödülüm var ve ben daha birçok ödülü almayı isterim. Başarı her sanat dalında olduğu gibi fotoğraf alanında da insanı daha iyilerine teşvik ediyor. Bu bakımdan yarışmaların çok değerli olduğunu düşünüyorum. Aynı zamanda ödüllerin yeni yerlere gitmeye, daha iyi ekipmana sahip olmaya ve kendini geliştirip yenilemeye katkısı olduğunu söylemek isterim. Bu bakımdan dereceye giren fotoğrafların ödüllendirilmesi çok kıymetli.

Genç fotoğrafçılar veya fotoğraf tutkunlarına önerileriniz nelerdir? Başarılı olmaları için ne gibi adımlar atmalarını tavsiye edersiniz?

Fotoğraf çekmekten vazgeçmeyin çok çalışın tekrarlayın ve yenilikleri takip edip işinize emek verip ciddiye alın ve yaptığınız işi sevin. Fotoğraf zamanı ışığı doğru kullanmak bunun için yorulmak çoğu zaman eli boş dönmek demek. Sis olacak diye beklersiniz yağmur yağar ama yağmurda çektiğiniz bir kare yüzlerce sis fotoğrafına bedel olur.