BİR ORGANİZASYONUN DEĞERİNİ NE BELİRLER? 

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin Yılın Basın Fotoğrafları 2021 Yarışması’nın sonuçlarını geçtiğimiz haftalarda açıkladık. Bu yarışmanın algısı şu ki; Türkiye’nin en köklü fotoğraf organizasyonu, medyanın en prestijli ödülleri.

Peki neden gazeteciler, yarışmaya katılanlar, katılmayanlar, destekçiler genel olarak bunu tekrarlıyor? Bir fotoğraf yarışmasını değerli kılan nedir? Bir medya organizasyonunu ve bir fotoğraf yarışmasını değerli kılan en önemli unsurlar; ödülleri kimin seçtiği, kaç kişi ya da kaç başvurunun yarıştığı, kaç yıldır yapıldığıdır.

 

2 GÜN SAATLERCE TEK TEK FOTOĞRAF BAKILIYOR 

Bu yarışmaya değer katan en önemli unsur, Yılın Basın Fotoğrafları’nda ödülleri kimlerin belirlediği. Peki Yılın Basın Fotoğrafları ödülleri nasıl belirleniyor? Öncelikle alanında etkin ve yetkin isimlerden oluşuyor jüri. Herkesin yalnızca 1 oy hakkı var. Her oy el kaldırarak açık kullanılıyor. Jüri toplantısı içerisindeki farklı etkinliklerle 6 gün sürüyor. Yalnızca fotoğraf değerlendirmeleri bile 2 gün sürüyor, jüri saatlerce masadan kalkmadan fotoğraf bakıyor. Tek tek her kare değerlendiriliyor. Oylanıyor, fotoğraflar üzerinde tartışmalar yapılıyor. Hatta öyle ki, elemelerin sonunda yapılan ödüllerin belirlendiği değerlendirmeler seslerin yükseldiği, tansiyonların fırladığı, sert tartışmalara sahne oluyor. Tek amacı hak eden fotoğrafın hak ettiği ödülü alması.

 

TÜRKİYE’NİN EN ESKİSİ 

Bir yarışmaya değer veren diğer unsurlarsa; kaç yıldır yapıldığı, kaç başvurunun yapıldığı. Bu yarışma 1985 yılından bu yana aralıksız yapılıyor. Hiç ara vermeden, Türkiye’de bu kadar uzun soluklu olarak gerçekleştirilen başka bir fotoğraf organizasyonu

yok. Açıkçası başka bir ülkede böylesine köklü bir organizasyon el üzerinde tutulurdu herhalde. 2021 yılında 5 bin 188 fotoğraf katıldı yarışmaya. Her yıl 5 bin karenin üzerinde başvuru alıyoruz. Üniversitelilerin yarışma ile ilgili talepleri vardı, Ara Güler Özendirme Ödülleri ile 3 yıldır gençleri fotoğrafa özendiriyoruz. Fotoğraf tutkunlarının ilgisi vardı. Bu yıl Türkiye Güzellikleri’ni ayrı bir yarışma olarak amatör, profesyonel her fotoğrafçının katılımına açtık. Her yıl bir öncekinden daha büyük bir ilgi ile karşılaşıyoruz.

 

KÖTÜ ÖRNEKLER BİZİ ÜZÜYOR 

Ancak üzülerek izliyoruz; ne katılımcısı var, ne başvuranı “Geçen yıl ona verdik”, “Bu yıl buna verelim”, “Bu kişiye verelim ki haber olalım” tartışmalarıyla yönetim kurulu masalarında dağıtılan ödülleri. Tek amacı açıkçası para kazanmak ve medyada yer bulmak. Bu gayri ciddi organizasyonlar yüzünden işini hakkıyla yapan bizim gibi meslek örgütlerinin yaptığı profesyonel işleri de gölgede bırakıyor oysa ki. İyi örneklere bakmaktansa kötü örneği parmakla göstermek daha kolay geliyor. İşin şaşırtıcı yanı, medyatik isimler yönetim kurulu masalarında ödüllendirilince sormuyorlar “Bu ödülü nasıl seçtiniz, kim verdi” diye, koşa koşa gidiyorlar boy gösterip cam almaya.

 

DEV BİR EKİBİN İMZASI VAR 

Yılın Basın Fotoğrafları organizasyonunda bu yıl 5 farklı jüri organizasyonu ile gerçekleştirildi. Yılın Basın Fotoğrafları, Spor Toto Spor Fotoğrafları, Türkiye Güzellikleri ve Ara Güler Özendirme ödülleri ayrı ayrı toplantılarla belirlendi. Yanı sıra özel ödüller jürinin özel davetlilerinin katıldığı bir toplantı ile seçildi. Ben tek tek jürimize ve jüri organizasyonumuzun kusursuzluğu için çaba harcayan ekibimize teşekkür ediyorum.

Jürimizde bizleri onurlandıran usta isimler Coşkun Aral, Murad Sezer, Mustafa Seven, Tolga Adanalı, İrfan Altıkardeş, Tolga Bozoğlu, Pelin Tatlı, Dursun Gündoğdu, Bünyamin Aygün, Münir Bağrıaçık, Turgay Türker, Aytekin Polatel’e ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Ayrıca yoğun iş tempolarında vakit ayırıp bizlerle birlikte olan jüri organizasyonumuzun özel davetlileri AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Laundrut-Meyer, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin, Aska Hotel İş Geliştirme Müdürü Mahir Gümüş, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı Kurumsal İlişkiler ve İletişim Daire Başkanı Yakup Halit Bulut, SGDD ASAM Genel Koordinatörü İbrahim Kavlak’a şükranlarımı sunuyorum.

 

TEŞEKKÜR 

Bu yarışmanın jüri toplantılarının ardında dev bir ekibin imzası var. Jüri toplantısında fotoğraflarda yalnızca jüriyi görüyorsunuz. Oysa buzdağının altı çok ama çok kalabalık. Bizleri 6 gün boyunca kusursuz bir şekilde ağırlayan ASKA Lara Hotel sahibi Ramazan Aslan başta olmak üzere tüm çalışanlarına, Genel Sekreterimiz Derya Yetim’e, Antalya’daki jüri toplantılarımızın mimarı üyemiz Cenk Özel’e, İdari Müdürümüz Serhat Çelik’e, organizasyonumuzun arkasındaki etkinliklerin planlama ve çabaları nedeniyle Fatih Ay ve ekibine, söyleşiler ve toplantılarımızdaki başarılarıyla Yurt Dışı Türkler ve Akrabalar Toplulukları ekibine, büyük bir özveri ile ailemizden biri gibi bu organizasyonun kusursuzluğu için çabalayan başta Miray Akdağ olmak üzere AB Türkiye Delegasyonu çalışanlarına, her yıl olduğu gibi organizasyonumuzun yüküne omuz veren Gençlik ve Spor Bakanlığı Basın Müşaviri İlhan Demir ve ekibine teşekkür ediyorum.

Ve ayrıca destekleri ile Yılın Basın Fotoğrafları’nı yaşatan Gençlik ve Spor Bakanlığı’na, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na, AB Türkiye Delegasyonu’na, Spor Toto Teşkilat Başkanlığı’na, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı’na, Aska Hotels’e, SGDD-ASAM’a ve ATSO’ya meslektaşlarım, üyelerim ve şahsım adına minnetlerimi sunuyorum.