Bir öğrencinin gözünden foto muhabirliğini anlattı Kadriye Bakar. Fotoğraf çekmeye nasıl başladığını, fotoğraf tutkusunu, orta okul yıllarında arkadaşlarının fotoğraflarını çekmekle başlayan meslek serüvenini ilk adım atmasını anlattı…
FOTOĞRAFA İLGİN…
Fotoğrafa ilgim orta okuldayken başladı. Arkadaşlarımın fotoğraflarını çekmekten çok hoşlanırdım. Babama kompakt bir makine aldırmıştım ve onunla fotoğraf çekiyordum. 13 yaşımdayken fotoğraf okumaya karar verdim ve ailemin destekleriyle okul hayatıma bu yönde devam etme kararı aldım. Lisede Grafik ve Fotoğraf Bölümü’nün Fotoğraf dalında devam ettim. Lise dönemimde voleybol ile tanıştım ve BESYO okuyabileceğime inanıp fotoğraftan uzaklaştım fakat lise son sınıfta voleybola ara verince BESYO kazanamayacağımı düşünüp fotoğraf okumak istedim. Akdeniz Üniversitesi dönemim de burada başladı.
Neden Akdeniz Üniversitesi?
Doğduğumdan itibaren bu şehirdeyim. Uzun zaman boyunca tek düşüncem ‘Deniz olmayan bir yerde yaşayamam’dı. Üniversiteyi de denizi olan bir yerde okumak istedim. Ailem de bu şehirde olduğu için Akdeniz Üniversitesi cazip geldi. Kazandığımda hiç pişman olmadım çünkü sosyal ve kültürel etkinlikler konusunda gerçekten zengin bir üniversite.
Türkiye’de görev yapan foto muhabirlerini biliyor musun? Yakından izlediğin ya da etkilendiğin isimler var mı?
Türkiye’de görev yapan foto muhabirlerini biliyorum ve takip ediyorum. Bu konuda başarılı isimler var fakat keşke emeklerinin karşılığını alabilseler. Spor foto muhabirliği açısından takip ettiğim ve etkilendiğim isim Mine Kasapoğlu. İşlerini/fotoğraflarını çok kaliteli buluyorum. İnsanlar kendilerine bir idol belirlerler ve benim idolüm de O. Ülkemizde kadın spor foto muhabirlerinin sayısı az. Umuyorum ben de onlardan biri olabilirim.
Türkiye Foto Muhabirleri Derneği çalışmalarını takip ediyor musun? Nasıl buluyorsun çalışmalarını?
Evet, her yıl Yılın Basın Fotoğrafı Ödüllerini takip ediyorum. Yeni isimler görüp, araştırıyorum. Bu tarz çalışmalar eminim foto muhabirlerini de motive ediyordur. Devamını diliyorum…
Spor fotoğrafları ile ilgili çalışmaların oldu. Neden spor fotoğrafı?
Lise dönemimde spor yaptığımdan bahsetmiştim. Üniversitenin ilk senesinde plaj voleybolu oynarken Türkiye Voleybol Federasyonu Plaj Voleybolu direktörü Oğuz Değirmenci ile tanıştım. Bana bir kış ligi organizasyonu olacağını ve fotoğraf çekip çekemeyeceğimi sordu. Kabul ettim ve spor fotoğrafıyla bu sayede tanıştım. 3 sene boyunca Türkiye Voleybol Federasyonu için freelance olarak fotoğrafçılık yaptım. Eski bir voleybolcu olarak oyuncuların hangi durumda hangi hamleyi yapacaklarını tahmin edebiliyordum. Bir spor fotoğrafında, fotoğrafçının branşı bilmesinin önemli olduğunu düşünüyorum. 3 sene içerisinde kendim için iyi arşiv oluşturdum. Birçok Türkiye Şampiyonası ve Dünya Turu organizasyonu çektim. Okul için bitirme projem de bu yönde olmalıydı. Spor fotoğrafını çekerken mutlu oluyorum ve sanırım bu yolda sıkılmadan yürüyeceğim.
Bitirme projenden bahseder misin? Projende başarılı olduğunu düşünüyor musun?
Bitirme projemin ismi ‘spor ve sporcu portreleri’. Seride 11 fotoğraf yer alıyor. Amacım sporcuların müsabaka içerisinde sarf ettikleri eforun yüzlerinde bıraktığı ifadeler. İkili kolajdan oluşan fotoğraflarda ilk karede sporcunun hangi branşla ilgilendiğini gösteren bir portre, ikincisinde ise kendisini müsabaka içerisinde fotoğrafladım. Bu fotoğrafların her birinde hareket ve aksiyonun olmasını istedim. Sporcularımın hepsi kendi alanlarında profesyonel ve içlerinden bazıları milliydi. Bitirme projem kapsamında sergi açmam gerekiyordu ve en uygun yer Gazeteciler Cemiyeti’ydi. Sergimi de başarılı bir şekilde açtım. Desteklerinden dolayı Foto Muhabirleri Derneği Başkanı Rıza Özel’e ve Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mevlüt Yeni’ye teşekkürlerimi sunmak isterim.
Spor foto muhabiri olmayı düşünür müsün? Gelecek planında Spor fotoğrafının yeri var mı?
Spor foto muhabiri olmayı düşünüyorum ve çok da istiyorum. Üniversitenin ilk yıllarından beri aklımda olan iki yol var, fotoğraf öğretmenliği ve spor foto muhabirliği. Öğretmenlik için formasyon eğitimi alıyorum. Spor foto muhabirliğine de freelance olarak devam ediyorum. Şuan açıkçası bir önceliğim yok ama öğretmen olursam eğer spor fotoğrafını bırakmayı düşünmüyorum.
KADRİYE BAKAR KİMDİR?
Antalya’da doğdum. 2014 yılında Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü’nü kazandım ve şuan son sınıf öğrencisiyim.