15 TEMMUZ FOTOĞRAFLARI MECLİS’TEYDİ

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği tarafından hazırlanan 15 Temmuz darbe girişiminde yaşananların anlatıldığı “Foto muhabirlerinin gözü ile 15 Temmuz” fotoğraf sergisi Türkiye Büyük Millet Meclisi Şeref Holü’nde sergilendi. Serginin açılışını TBMM Başkanı Mustafa Şentop yaptı.  TBMM Başkanı Şentop, açılışta yaptığı konuşmada, 15 Temmuz darbe girişiminin alçakça olduğunu belirterek, “15 Temmuz darbe girişimi ne kadar alçaksa, o darbeyi durdurmak için harekete geçen milli şuur ve direniş de en az o kadar yüce ve örnek teşkil edecek düzeyde parlaktır. O gece yaşanan ihaneti ibretle, o ihaneti boşa çıkaran cesareti gıptayla anmak vatanperverliğin şartlarından birisi sayılabilir” dedi.

 

47 FOTO MUHABİRİNDEN 95 KARE

19 Temmuz’a kadar açık kalan sergide, fotoğrafların yanı sıra o gecenin en yakın tanıkları olan  foto muhabirlerinin yaşadıkları da yazılarla sunuldu. Sergide, uluslararası ajanslarda, ulusal ajanslarda, gazete ve dergilerde görev yapan 47 foto muhabirinin 95 kare fotoğrafı yer aldı. Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Başkanı Rıza Özel, foto muhabirlerinin olayların en yakınında yer alarak tarihe tanıklık yaptığına dikkat çekerek, “Çektiğimiz fotoğraflar, tarihi birer belge olarak geleceğe aktarılırken bu belgelerin toplayıcıları meslektaşlarımız, en sıcak noktalarda canlarını hiçe sayarak basar deklanşörüne. 15 Temmuz gecesi de öyle oldu.” diye konuştu. Özel,  “Ülkemizin en karanlık gecesinde onlarca foto muhabiri korkusuzca deklanşöre bastı. Bir çoğu ölümden döndü. O gece deklanşöre basan cesur foto muhabirlerinin gözü ile fotoğraflarımızı tarihe kanıt bırakıyoruz” dedi

 

15 TEMMUZ’U GÖSTERMEK İÇİN FIRSAT

TBMM Başkanı Mustafa Şentop da açılış konuşmasında şunları söyledi;

“Siyaset bilimci Giovanni Sartori, çağımız insanını “homo videns” gören insan olarak tanımlıyor. Serginin 15 Temmuz gecesinin hakikatlerini bir kez daha görmek ve göstermek için bir fırsat olmasını diliyorum. Unutmak, aldanışlara sebep olan hataların başında gelmektedir. Tarih tekerrür etmez sadece benzer hatalar benzer sonuçları, unutulan hakikatler de yeni yanılgıları, yanlışları doğurur. Tarihin menfi manada tekrar etmemesinin yolu, geçmişin hatalarına düşmemek ve hakikatleri unutmamakla mümkündür.”

 

BU SERGİ BU MEKANDA DEĞERLİ

Konuşmasına, “Türkiye’nin geleceğini gasp etmek isteyenlere direnen 250 vatan evladı şehadete erişti, 2 bini aşkın kişi de gazi oldu.” sözleriyle devam eden Şentop şöyle devam etti:

” Bu sergi, o geceye dair şahitliklerin küçük, fakat her halükarda kıymetli bir parçasıdır. 15 Temmuz hain darbe girişimine dair şahitlikleri içeren bir serginin bu çatı altında açılması derin bir manaya sahiptir. Zira bu çatı, 100 yıl önce memleket işgal, millet esir edilmek istenirken, ‘Ya istiklal, ya ölüm’ diyen cesur ve şuurlu insanların vatanperverlik merkezi olmuştur. Bu serginin bu binada açılması büyük öneme sahiptir. Bu sergi bu mekanda daha bir değerlidir.

15 Temmuz gecesi milletimiz, sonunu düşünme gereği duymadan ve meşru Cumhurbaşkanı Sayın Tayyip Erdoğan’ın davetiyle sokaklara çıkmış, geleceğini gasp etmek isteyenleri ait oldukları utanç çukuruna gömmüştür. O gecenin ihaneti ile milletin kahramanlığı, eşine az rastlanır bir cesaretle ve hakikate ayarlı bir basiretle o geceyi aydınlatan mücadele, bu sergideki fotoğraflarda apaçık ortadadır. Bir millet, kahramanlarını andığı ve anladığı, kendisine ihanet edenleri yokluğa ve utanca mahkum ettiği sürece ayakta kalabilir, yarınına umutla bakabilir. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin çatısı altında açılan bu serginin atlattığımız badirenin, uğradığımız ihanetin hakiki boyutunu bizlere bir kez daha hatırlatacağı kanaatindeyim.”

 

SERGİDE FOTOĞRAFLARI YER ALAN FOTO MUHABİRLERİ

Sergide Reuters, AFP, AP, EPA, Anadolu Ajansı, İHA, Depo Photos, Hürriyet, Milliyet, Sabah, Cumhuriyet, Sözcü, Habertürk gazeteleri Cumhurbaşkanlığı, CHP ve bazı belediyelerde görev yapan 47 foto muhabirinden kareler bulunuyor. Sergide fotoğrafı yer alan foto muhabirleri şöyle:

Abdurrahman Antakyalı, Adem Altan, Ahmet İzgi, Ali Ekeyılmaz, Ateş Tümer, Aytaç Ünal, Barış Kaygusuz, Burak Altınöz, Bülent Kılıç, Bülent Uzun, Cem Bakırcı, Dağhan Kozanoğlu, Elif Öztürk, Emrah Gürel, Emre Tazegül, Enver Alp, Erçin Top, Ferhat Uludağlar, Gökhan Balcı, Hüseyin Aldemir, İbrahim Yurtbay, İsmail Coşkun, Kayhan Özer, Kemal Arslan, Kenan Gürbüz, Levent Kulu, Mert Gökhan Koç, Murad Sezer, Murat Şengül, Necati Savaş, Okan Özer, Osmancan Gürdoğan, Özkan Bilgin, Raşit Aydoğan, Recai Kömür, Rıza Özel, Sedat Suna, Selahattin Sönmez, Selçuk Şamiloğlu, Tümay Berkin, Ümit Turpçu, Yağız Karahan, Yasin Bülbül, Zekeriya Albayrak.