“GERÇEK” FOTO MUHABİRİNİN OBJEKTİFİNDE

Alan Mathison Turing, II. Dünya Savaşı sırasında Almanlar tarafından üretilen ve kırılamaz olarak kabul edilen “Enigma” şifre sistemini kırdı. O gün bu tanım bile yoktu bugün, yapay zekanın fikir babası olarak anılıyor. Normal bir insanın çözebilmesinin neredeyse imkansız olduğu algoritmanın bilgisayarın temeli sayılan bu makine sayesinde çözülebilmesiyle daha o yıl bu soruyu herkese sordurdu;

“Makineler düşünebilir mi?”…

Bugün ise robot makinelerin yapabildiklerini, yapay zekanın geldiği noktaları tartışıyoruz. Aslında her birimizin günlük yaşamında yapay zeka hayatında. Yabancı dil çeviri programlarında, izlediğimiz reklamlarda, dinlediğimiz müzik listelerinin beğenilerimize göre şekillenmesinde. Hatta yeni nesil arabalarda bile artık yapay zeka bizlerle…

Daha ilginç olanı ise; yapay zekanın yapabildikleri artık gerçekleri tartışılır hale getirmiş olması.

Fotoğraf dünyasının yakından izlediği 2023 Sony Fotoğrafçılık Ödülünü bir Yapay Zeka kazandı. Yanlış okumadınız Yapay Zeka… Boris Eldagsen’in “Pseudomnesia: The Electrician” adıyla yarış

maya gönderdiği görsel, “Yaratıcı Açık” kategorisinde birinci seçildi. Eldagsen bu fotoğrafla yarışmaya katılma gerekçesinin fotoğrafçılığın geleceği hakkında bir tartışma ortamı yaratmak olduğunu söyledi. Jürilerin ise hiçbirinin yapay zekadan şüphelenmediğini savunarak, “Yapay zeka ve gerçek fotoğrafçılar, bu tür yarışmalarda birbirileriyle yarışmamalı. İkisi iki farklı şey. Yapay zeka fotoğrafçılık değildir” dedi ve ödülü reddetti.

Bugün makineler belki hala bizler gibi düşünemiyor. Ama insan duyguları ve düşünceleri ile makinenin mevcut zekasını kullanarak dilediği görseli gerçeğe yakın şekilde üretebiliyor.  Bugün geçmişte belge sayılan fotoğrafların hatta videoların gerçekliği tartışılırken deepfake programları telefonların uygulamalarına bile girdi…

Sosyal medya dünyası, manipülasyonlar ve kaynağı belirsiz yalan haberlerle gerçek gazetecilerin önemini bir kez daha kanıtladı.

Yapay zeka tarafından üretilen görselin fotoğraf olarak ödül alması tartışmaların yanında gerçek bir olguyu da ortaya koydu…

 

Fotoğrafı çekenin önemini…

Görseller inandırıcı şekilde bilgisayarlar tarafından üretilebiliyorsa fotoğrafı kanıt yapan ancak fotoğrafı çeken kişinin kimliğidir. Medyada ve her alanda fotoğraftaki güven unsuru ise foto muhabiridir.

Gelinen son noktada;

Gerçek; açık kimliği ile güven veren FOTO MUHABİRİNİN OBJEKTİFİDİR…