DERTLERİMİZE DERMAN ARIYORUZ…

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği olarak kuruluşumuzun 40. Yılını kutluyoruz. 12 Haziran’da derneğimiz 40. yılı geride bırakacak.

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği büyük bir aile olarak gelecek nesillerin hafızalarına Türk basın tarihinin görsel belleğini taşımaya devam edeceğiz. Ülkemizin güzelliklerini her platformda dünyanın dört bir yanına taşıyan çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Gençlere fotoğrafı özendirmeye, dezavantajlı kesimlere fotoğrafı sevdirmeyi eğitim çalışmalarımızla mesleğe yeni neferler kazandırmaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Ve en önemlisi gazetecilik mesleği ve foto muhabirliğinin hakları ve kazanımları için emek mücadelemizi devam ettireceğiz.

40 yıllık geçmişinde derneğimizin birçok mesleki kazanımda imzası var. Ve bu imzaları yeni kazanımlarla genişletmek istiyoruz.

Mesleki olarak çözüm arayan birkaç sorunu 40. yılımızda derneğimizin yayını Foto Muhabiri Dergisi’nde dile getirerek dertlerimize derman diliyorum;

Fotoğraflarıyla tarihe not düşen, geleceğe görsel belge taşıyan meslektaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Bir olayı fotoğraflarla anlatmak ancak yakın tanıklıkla, fiziken orada olmakla, vizörden bakıp deklanşöre basmakla yapılabilir. Bu yüzden foto muhabirleri tanık olduğu olaylarda bu acıları kemiklerine kadar hissederek yaşarlar,

Yaptığımız işin zorluğu ortada ama bizler maalesef çok düşük ücretlerle, sendikasız çalıştırılıyoruz. Mesleğimizde sendikal zorunluluğun yasalara girmesini istiyoruz. Ya da madem sendikal haklara kavuşamıyoruz. O zaman, bazı ülkelerde gazetecilerin aylıklarının iki asgari ücretin altında olamayacağı yasayla korunuyor. Bizde Türkiye’de görev yapan gazeteciler sendikal güvencesizliğimizi en azından devletin bize sağlayacağı böyle bir yasayla güvence altına alınmasını istiyoruz.

Biz sorunlarımızı sürekli dile getirmekten yorulsak da çözüm bulana kadar söylemekten vazgeçmeyeceğiz. 2008 yılında fotoğraf makinelerimize İstanbul 2010 yılında yapılacak olan “Avrupa Kültür Başkenti” etkinlikleri için yüzde 25 ÖTV geldi. Yüzde 20’de KDV’miz var. Yani Avrupa veya ABD’de bir meslektaşımızın 100 bin liraya sahip olduğu fotoğraf makinesine biz 160 bin lira ödüyoruz. Ve bugün bir fotoğraf makinesi seti ile ücreti ile orta düzeyde bir araba alınabilir. Devletimiz ticari araçta ÖTV muafiyeti verebiliyorsa, iş kuracak esnafa ticaret erbabına benzeri muafiyetler getirebiliyorsa biz de en azından basın kartına ve dernek üyelerimize 2 yılda bir fotoğraf makinelerimizi ÖTV’siz almak için düzenleme istiyoruz…

Çünkü çektiğimiz fotoğraflar yeri geliyor ülkelerin politikalarını, olaylara bakışını değiştiriyor. Bu yıl ödül alan deprem gerçeğini dünyaya taşıyan Adem Altan’ın 6 Şubat’ın sembol karesi var, 15 Temmuz’da çekilen fotoğraflar var, Aylan Bebekte var… Var.. Var.. Var… Dolayısıyla fotoğraf makinelerimizdeki ÖTV’ler konusunda desteğinizi bekliyoruz.

Yeşil Pasaport sahibi kimseyi ya da hiçbir meslek gurubunu gazetecilerle kıyaslamak istemiyorum. Ama inanın bana Yeşil pasaport meslektaşlarımız için çok ama çok önemli. Bir ihtiyaç artık… 10 veya 15 yılın üzerinde gazetecilik yapan meslektaşlarımıza, sürekli basın kartı sahibi gazetecilere bu hakkın verilmesi konusunda sizlerden yardım bekliyoruz.

***

TEŞEKKÜR…

Dernek olarak 40 yılı geride bırakırken Yılın Basın Fotoğrafları’nda ise 39. Ödüllerimizi sahiplerine kavuşturduk. Törenimizi himayesine alan ve Gazi Meclisimizin kapılarını bize açan Sayın Meclis Başkanımız Numan Kurtulmuş’a şükranlarımızı sunuyorum. Sporun her alanına yatırımları ve destekleri ile güç veren Spor Toto Teşkilat Başkanlığı’na, Yarışmamızda özel ödüllerle alanlarında farkındalık yaratan Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonuna, Sosyal Gelişim ve Dayanışma Derneği’ne, ASKA Oteller grubuna, meslektaşlarım adına teşekkür ediyorum.