Foto muhabirleri tüm dünyada olayları, tarihe görsel belgelerle aktaran insanlardır. Çektikleri fotoğraflar, gazetede, dergide, webde veya bir ajansın yayınında yer aldığı anda tarihe düşen nottur. Artık tarihe bakanlar, yaşananları orada bulunan foto muhabirinin gözüyle görecektir. Bu yüzden vizörün arkasında olayları fotoğraflamaya başladığı anda foto muhabirinin gözü yalnızca kendisinin değildir.

Bu yüzdendir ki;
Dünyanın neresinde olursa olsun güvenlik güçlerinin, yaşananları tarihe görsel belge olarak aktaran ve gözü kamuoyu adına gören bir emekçiye hedef gözeterek saldırması kabul edilemez.

Ama bu gözlerden biri geçtiğimiz günlerde bizden alındı…

Dünyanın dört bir yanında fotoğraf çeken Anadolu Ajansı Foto Muhabiri Mustafa Yalçın, Irak Savaşı’ndan sapa sağlam dönebildi. Ama lafa gelince insan haklarının, basın ve ifade özgürlüğünün, özgürlüklerin sonuna kadar yaşandığı Fransa’nın başkenti Paris’te, Avrupa’nın göbeğinde, sadece görevini yerine getirmek ister- ken sol gözünü kaybetti. Fransa’daki emeklilik reformu protestolarını yakından takip ederken polisin attığı plastik bombayla vuruldu. Sol gözünü kaybettiği olayda, daha vahimi ve üzücü olanı ise görgü tanıklarının ifadesine göre polis görevini yapan foto muhabirini hedef alarak vurmasıydı.

Mustafa, aramıza bir yıl sonra belki bir gözü ile dönebilecek. Onun, daha tarihe aktaracak çok görsel belgesi olduğuna inanıyorum.

Fransız polisini şiddetle kınıyorum! Mustafa Yalçın’a acil şifalar diliyorum.

HAK ETMENİN GURURU…

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin iki büyük kazanımıdır, “Kamu Yararına Çalışan Dernekler Statüsü” ve isminin başında taşıdığı “Türkiye” ifadesi. Şöyle dönüp bakıyorum son üç ayda yaptıklarımıza bu iki ifadeyi hak ettiğimize olan inancın gururunu yaşıyorum. İşte önemlilerinden bir kaç örnek…

“SIFIR ATIK” DESTEKÇİSİYİZ

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği olarak çevresel çalışmalara katkı sağlamayı hede eri arasına seçmiş meslek örgütleri arasında yer alıyoruz. “Sıfır Atık” projesinin önemine, yaratacağı etki ve sonuç- larına da inanıyor ve sonuna kadar destekliyoruz. Yıllardır çevre ve doğa fotoğraflarını da ödüllendirdiğimiz 35’ncisi düzenlenen Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması’nda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da katkısıyla “Sıfır Atık” Özel Ödülü verme kararı aldık. Bu ödül ve bu kategorideki fotoğraflarla geri dönüşüm algısının farkındalığına katkı sunmak hedefimiz.

TÜRKİYE GÜZELLİKLERİYLE YURT DIŞINDAYIZ

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin amaçlarından biri de ülkemizi yurt dışında en iyi şekilde tanıtabilmek ve uluslararası alanda ülkemizi en doğru şekilde temsil etmek. Yalnızca medya dünyasının veya derneğimizin değil Türkiye’nin en önemli organizasyonlarından biri Yılın Basın Fotoğrafları Yarışmaları. Bu yarışmada son beş yıldır “Türkiye Güzellikleri” adıyla özel bir kategori değerlendirdiğimiz fotoğraflardan oluşan seçkimiz Moskova’nın ardından Hollanda’da sergilendi. Türkiye’nin dört bir yanından 41 fotoğraf, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) desteğiyle başkent Amsterdam’a taşındı. Başkan Yardımcılarımız Tolga Adanalı ve Osman Şişko sergimizde konuklara eşlik etti. Bu sergiler sayesinde ülke tanıtımına taş koyduğumuza inanıyoruz.

MESLEĞİN GELECEĞİ İLE BULUŞTUK

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği, her yıl onlarca üniversiteye taşıyor sergilerini ve söyleşilerini. Mesleğin duayenlerini, mesleğimizin ve gazeteciliğin geleceği ile buluşturmaya devam ediyoruz. Neredeyse geleneksel hale sergi ve söyleşilerimizle İstanbul, Ankara, Samsun, Sakarya, Eskişehir, İzmir, Kayseri, Manisa, Kocaeli’de on ayrı üniversiteye ulaştık. Üniversitelere Spor Toto Yılın Basın Fotoğrafları sergimizi taşıdık. Gençlerimizi Abdurrahman Antakyalı, Ümit Bektaş, Ercan Arslan, Tolga Adanalı, Erdem Şahin, Dilan Bozyel, Derya Yetim, Necati Savaş, Ergun Ayaz gibi mesleğin sahadaki isimleriyle buluşturduk. Gençlere mesleği anlatmak, onların geleceğine küçükte olsa birer taş koymayı çok ama çok önemsiyoruz. Bunun yıl içinde yaptığımız birçok parıltılı etkinlikten çok daha önemli olduğuna inanıyoruz.

FOTOĞRAF MUHABBETLERİ İLGİ ÇEKTİ

Fotoğraf sevdalılarını düzenlediğimiz “Fotoğraf Muhabbetleri” adlı etkinliğimizle Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Genel Merkezi’nde buluşturduk. Foto muhabirleri Abdurrahman Antakyalı, Ümit Bektaş, Dilan Bozyel’in yanı sıra araştırmacı-yazar Uğur Kavas, Avukat Özlem Bora ve sualtı fotoğrafçısı Prof. Dr. Alp Can bu söyleşilere konuk oldu. Derneğimizin genel merkezini sosyal etkinliklerle yaşayan bir mekan haline getirebilmekten mutluyuz.

MÜLTECİ GERÇEĞİNİ ANLATTIK

Türkiye, başta 3.6 milyon Suriyeli olmak üzere mülteci, göçmen, sığınmacılar konusunda, dünyanın en büyük ev sahibi konumunda. Türkiye Foto Muhabirleri Derneği olarak meslektaşlarımızın ödüllendirdiğimiz fotoğrafları, sergilerimiz ve katıldığımız sunum ve söyleşi- lerle bu alandaki farkındalığa hizmet etmeye çabalıyoruz. Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) Türkiye’nin farklı kentlerinden yerel ve ulusal gazete medya temsilcilerini Ankara, İzmir ve Van’da yaptığı toplantılarla buluşturdu. Benim de katıldığım buluşmalarda bu alanda medya dilinin oluşmasına katkı sağlamaya çalıştık. Fotoğraflarımızda son yıllarda mülteci hikayelerinin ağırlığı oldukça yüksek ve mültecilerin hayata entegrasyonunun Türkiye’nin geleceği açısından çok önemli olduğuna inanıyor ve bu alandaki çalışmaları da destekliyoruz.

USTAYA VEDA

Kendimle ilgili yaptığım tanımlamalardan biridir; Puzzle. Çünkü, küçük-büyük puzzle parçalarından oluştuğumu hissettim çoğu zaman. Ve bu puzzle parçalarının her biri ustaların bana bıraktıklarıydı.

Başarılı mıyım? Onu kararını uslalarımız ve zaman verir. Ama küçücük bir başarım varsa bunu da yan yana çalıştığım beni oluşturan parçaların sahibi usta isimlere borçluyum. İşte o isimlerden biri de Celal Demirbilek’ti. Efsane bir isimdi, başarılarıyla yaptıklarıyla Türk medyasında. Kendisi ile yan yana deklanşöre basmak, böyle bir isimle yan yana görev yapmak şanstı, benim için.

Kimi zaman aynı gazetede kimi zaman ayrı kurumlarda ama hep farklı kentlerde görev yaptık. Bizi bir araya getirense hep uluslararası organizasyonlar oldu. Bir gün Rusya’da Dünya Güreş Şampiyonası’nda bir gün Antalya’da dünya Halter Şampiyonası’nda, bir gün İzmir’de Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu’nda, bir gün Ankara’da Avrupa Kadınlar Voleybol Şampiyonası’nda… Onunla birlikte çok ama çok fazla “bir gün” var böyle hayatımda…

Aramızdaki yaş farkını yok edecek kadar çalışkan, bir o kadar hırslı, bir o kadar yardımsever ve öğretici …

Elveda usta,
Mekanın cennet olsun.

ELVEDA ORHAN AYDEMİR

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği üyeleri arasında ayrı bir yeri vardı, Türkiye Büyük Millet Meclisi fotoğrafçılarından Orhan Aydemir’in. Geçtiğimiz günlerde verdiği yaşam savaşını kaybetti. Orhan Aydemir, derneğin birçok etkinliğinde katkısı olan isimler arasında yer alıyor.

Orhan Ağabeyi saygı ve rahmetle anıyorum. Mekanı cennet olsun…