COSTAS SPATHIS

Yunanistan’ın instagram fenomeni, hava fotoğrafçılığı konusunda dünyanın önde gelen isimlerinden Costas Spathis, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin davetlisi olarak ilk kez geldiği Türkiye’de Tolga Adanalı ile samimi sohbette bulundu, Kapadokya, Pamukkale, İstanbul ve daha geniş bir Antalya turu için Türkiye’ye tekrar gelmek istediğini söyledi.

MESLEĞİM İLHAM VERİYOR

Önce nasıl başladı fotoğraf, intagram ve dron macerası?

İnstagram’da ciddi bir izleyici kitlesine sahibim. Hava fotoğrafları ağırlıklı çalışıyorum. Ve İnstagram’daki takipçi kitlemin etkileşiminin yoğunluğu sayesinde dünyayı geziyorum. Aslında bir mimarım. Mimarlığım sayesinde hava fotoğrafçılığında daha grafiksel bir bakış açısı yakalayabildiğimi düşünüyorum. Pek çoğu insan gibi fotoğrafa bir hobi olarak başladım. İnstagramın ilk başladığı dönemde 2012 yılında, başladım instagram için fotoğraf üretiyorum. Daha sonra instagramda yavaş yavaş ilgi çekmeye başladım. Hava fotoğraflarımla birlikte hesabıma olan ilgi çok yükseldi. Bu kadar çok ilgi çekiyor olmamda ve takipçi sayımın üzerinde bir ilgi görmemde fotoğraflarımda kullandığım disiplinin etkili olduğuna inanıyorum.

DRON FOTOĞRAFIN BİR PARÇASI

Ne sıklıkla dron kullanıyorsun? Fotoğraflarındaki ilham kaynağı ne?

Hemen hemen her gün dron kullanarak pratiğimi arttırmaya çalışıyorum. Ne kadar çok pratik yaparsam o kadar başarılı olacağıma inanıyorum. Benim için dron fotoğrafın bir parçası. Ticari olarak dünyada ağırlığı her geçen gün artıyor. Ben bir mimarım. Dolayısıyla hep hayatımda geometri ve simetri oldu. Buradan yola çıktım. Fotoğraflarımdaki ilham kaynağım mesleğim yani mimarlık. (Mimarlığa devam ediyor musun peki?) Mimarlığa eskisi gibi tam zamanlı devam edemiyorum elbette. Hayatımın büyük bölümünü fotoğraf kaplıyor. Ama hala küçük mimari projeler almaya devam ediyorum. Kendi mimari tarzımı fotoğraflarıma yansıtıyorum diyelim.

TEKNOLOJİYİ KULLANMAYI SEVİYORUM

Madem öyle mimarlık mesleğinin fotoğraflarına etkisini anlatır mısın?

Mimarlıktan öğrendiğim ve bildiğim geometrik çalışmaları dron sayesinde fotoğraflarıma yansıtma şansım oldu. Geometrik şekiller, modellemeler çok farklı noktalarda bu teknolojiyi kullanmayı seviyorum. Genellikle fotoğraflarımda mimar olduğum için, mimarlıkla ilgili paternleri ve şekilleri çok fazla kullanmaya çalışıyorum. Dron kullanmadan öncede fotoğraf çekiyordum. O dönemde de fotoğraflarımda yine mimarlıktan esinlenerek günlük yaşamımızda grafiğin etkisini göstermeye çalışıyordum.  Benim kurallarımdan biri de simetri oluşturmak ve çizgileri takip etmek. Benim fotoğraflarımın en önemli noktası çizgileri doğru bir grafik sunumla yansıtmak.

GÖLGELERİN ÖNEMİ

Dron fotoğraflarında senin için en önemli olan nokta ne?

Benim en çok önem verdiğim şeylerden biri de gölgeler. Gölgeleri en iyi şekilde kullanarak fotoğraflarımda bir simetri oluşturmaya çalışıyorum. Tabii ki gölgeleri yakalayabilmenin en önemli noktası ışık. Bunu yakalayabilmenin sırrı ise günün doğru zamanında, doğru noktada fotoğraf çekebilmek. Bu fotoğrafları çekmeden önce ciddi şekilde çalışıyorum. Fotoğraflamak istediğim zaman dilimini hesaplıyorum örneğin. Bir kare fotoğraf çekebilmek için çok çok uzun süre beklediğim oluyor. Gölge oyunlarını fotoğraflarıma yansıtmaya çalışıyorum.

Yine benim hayatımdaki en önemli alanlarından biri fotoğraflarımda paternleri yakalayabilmek. Kompozisyona önem veriyorum. Büyük alanları gösterirken çevreyi daha fazla işin içine katıyorum.  Bazen sürreal fotoğraflar yaratıyorum. Bazen bunun için farklı uygulamalar kullanıyorum.

KÜÇÜK OBJELER

Fotoğraflarında nelere dikkat ediyorsun?

Dron fotoğrafı çekerken geniş alanları tercih ediyorum. Geniş alanlar içerisindeki küçük objeleri fotoğraflamayı seviyorum. Örneğin güzel bir manzara içerisinde bir küçük nehir veya ırmak orada bir insan. Ya da geniş manzara arasında bir yol ve o yolda bir araç.  Kullandığım dronu mümkün olduğunca yükseğe çıkarmaya çalışıyorum. Çünkü daha yüksekte geometrik şekillerin daha çarpıcı olarak ortaya çıktığını gözlemledim. Fotoğraflarımda bunu görebilirsiniz. Ne kadar yukarı çıkarsanız coğrafi desenleri en doğru şekilde yakalayabilmek adına o kadar geniş bir bakış açısına sahip oluyorsunuz. Fotoğraflarımda zihinlerde ölçütleyebilme ve orantılama yapılabilmesi için insan kullanıyorum ve bunun önemine de inanıyorum.

ÇOK CİDDİ HAZIRLIK

Bende dron kullanan biri olarak bu işin hazırlıklarının önemini biliyorum. Sen nasıl yapıyorsun hazırlıklarını?

Hazırlık benim başarımın en büyük etkenlerden biri. Çok ciddi hazırlık yapıyorum. Doğru yer, doğru zaman, doğru ışık hatta doğru rüzgar, hava şartları, çok ciddi bir hazırlık süreci var her fotoğrafımda. Örneğin bir gün önceden uygulamalar üzerinden bölgedeki rüzgarı ve hava şartlarını öğrenmeye çalışıyorum. Dronu ne kadar kaldırabilirim hava şartları ile bunun üzerine çalışıyorum. Google maps, Google earth gibi uygulamalarla o bölgenin genel coğrafyasını görme şansını elde ediyorum. Nereye doğru uçarsam doğru açı yakalarım bunu görmeye çalışıyorum. Bu hazırlıklar benim ortaya çıkan çalışmalarımın ana temelini oluşturuyor.

IŞIK SÜPRİZLER YAŞATTIYOR

Eline kamerayı almakla dronla fotoğraf çekmek arasında fark var mı?

Normal fotoğrafçılıkta çekilen fotoğraflarda belirli günde günün belirli zamanında ışığın geliş açısına göre hareket edebilirsiniz. Ama dron fotoğrafçılığında durum biraz farklı. Normal fotoğrafçılıktan farklı bir ışıkla karşılaşıyorsunuz. Günün her saat diliminde farklı bir ışıkla hiç beklemediğiniz bir kareye de imza atabiliyorsunuz. Günün çok erken bir saatinde örneğin ışık benim bile tahmin etmediğim sürprizler yaşatabiliyor.

Teknolojiyi de kullandığını görüyorum fotoğraflarında.

Fotoğraflarımda kaliteye daima özen gösteriyorum. Sürekli kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Daha farklı bakış açıları, daha farklı açılar, daha farklı perspektifler, daha farklı teknolojileri nasıl kullanırım diye çabalıyorum. Fotoğrafta ve videoda yeni çıkan uygulamaları ve teknolojiyi takip ediyorum. Bu bazen bir lens filtresi olabilir bazen de bir aplikasyon veya yeni bir program olabilir. Sürreal fotoğrafa önem veriyorum.  Benim zihnimde tasarladığım yaratabilmek için fotoğrafları birden fazla program ve uygulama kullanıyorum. Ve bunların hepsini bir arada kullanıyorum. Hatta 30 fotoğrafı birleştirdiğim farklı uygulamalar kullanıyorum. Özel uygulamaları ve teknolojiyi yakından takip etmenin bu işteki önemini tekrar vurgulamak istiyorum. Çalışmalarımdan biri de yüksek yoğunluklu kentleri kendi bakış açımla gösterebilmek. Fotoğrafta zaman zaman katmaklar kullanmaya çalışıyorum. Bunun için de photomerge gibi uygulamalar kullanıyorum.

TÜRKİYE’YE TEKRAR GELECEĞİM

Kaç dronun var?

4 tane dronum var. Ancak ben yalnızca dron değil farklı ekipmanlarda kullanıyorum. Mesela 360 kameram var. 360 kamerayı dronun altına bağladığım hatta farklı programlarla birleştirdiğim kareler var. Nikon fotoğraf makinem var.

Kimlerı takip ediyorsun instagramda?

Çok sayıda genç var. Bunları takip etmeye çalışıyorum. Yaratıcı farklı çalışmalar yapan insanları takip etmeye çalışıyorum. (Kaç yaşındasın?)35 yaşındayım.

Türkiye’ye daha önce geldin mi? Nereyi fotoğraflamak istersin var mı aklında bir yer.

Türkiye’ye ilk kez geliyorum. Bunun için de Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’ne çok teşekkür ediyorum. Burada büyük bir iş yapıyorlar ki bu organizasyonun bir parçası olunca yakından tanık oldum buna. Türkiye, Yunanistan gibi. Çok fazla mavi alan var. Burada fotoğraflar çekmeyi çok isterim. Kapadokya, Pamukkale, İstanbul ve tabi ki Antalya’da önceden çalışarak noktalar belirleyip buradaki dron kurallarını da öğrenip fotoğraflamak isterim.

DRON KURALLARI…

Dron kullaraları dedin. Dünyada tanık olduğun seni şaşırtan uygulamalar var mı?

Yeni başlayanlara hangi dronu öneriyorsun?

Şu ana kadar herhangi bir zorlukla karşılaşmadım. Gitmeden önce gittiğim yerlerdeki ilgili mevzuatlara bakmaya çalışıyordum önceleri. Ama şu an çok bakmıyorum açıkçası. Zaten dron uygulamaları size yasak olan bölgeleri gösteriyor. Buna dikkat etmeye çalışıyorum. Bazen izinsiz dron kaldırdığım oluyor. Burada önemli olan doğru şekilde çalışmak ve mümkün olduğunca kurallar çerçevesinde hareket etmek. Tabi birde turist olarak pek çok yerde anlayışla karşılanıyorum. Gittiğim ülkelerde çektiğim fotoğrafların tanıtım aracı olarak görülmesi sayesinde hükümetlerin bana sağladıkları kolaylıklar oluyor. Dorn olarak DJI tavsiye ediyorum. Ama küçük dronlarla başlamakta fayda var.

Costas Spathis, Mimar Costas Spathis hava fotoğrafçılığı konusunda dünyanın önemli isimleri arasında yer alıyor. Çalışmalarında minimalist bir stil ve geometrik kompozisyonu birleştiren Spathis, dron fotoğraflarıyla sosyal medyada ilgi çekiyor.

Röportaj: Tolga Adanalı