DÜNYA’nın önde gelen firmalarının reklam fotoğrafları için dünyayı dolaşan Randy VanDerStarren, yaşadığı hayatın, kendisine kazandırdıklarının çok daha fazlasını ona verdiğini hissettiği anda çılgın bir karara imza attı. Koltuğunun altına aldığı katlanır bir yönetmen sandalyesinin fotoğraflarını çekerek dünyayı gezmeye başladı. O kırmızı sandalye ile yaşadığı ülke Kanada’dan Tayland’a, Güney Kore’den Japonya’ya, Küba’dan Birleşik Arap Emirlikleri’ne, İngiltere’den ABD’ye, İzlanda’ya 11 ülkede 25 bin karenin üzerinde fotoğraf çeken VanDerStarren’in son durağı, Antalya Gazeteciler Cemiyeti’nin davetiyle Türkiye oldu.

İSTANBUL’UN ATMOSFERİ ANITKABİR’İN RUHU

“Hatay’dan Kapadokya’ya, Şanlıurfa’dan Gaziantep’e fotoğraflar çektim. Antalya’nın güzelliğinden, tarihinden, doğasından etkilenmemek mümkün değil. Ama İstanbul’un atmosferi ve Anıtkabir’in ruhu çok başkaydı” sözleriyle Türkiye izlenimlerini paylaşan Randy VanDerStarren’le dünyayı dolaşan sandalyesini ve fotoğraf yolculuğunun hikayesini konuştuk;

HAYAT GÜZEL BİZ ISKALIYORUZ

Yıllarca uluslararası bir çok firmanın reklam fotoğrafları için dünyayı dolaştım. Her yolculuk benim için yeni bir maceraydı, tecrübeydi. İş hayatımda beni bile şaşırtan iyi bir maddi kazanç elde ettim. Ama bu maddi kazancın yanın- da elde ettiğim tecrübe şu oldu; Hayat güzel ve büyüklerin oyuncakları ile bir çok güzelliği ıskalıyoruz. Yaşarken far- kında olmadan aldığımızdan fazlasını veriyoruz.

İLHAM KAYNAĞI BİR DELİLİK

Bu yüzden pek çok insana sonrasında ilham kaynağı olan bir deliliğe imza attım. Ekipmanımı hazırladım ve yola çık- tım. “TakeYourSeat” adını verdiğim projede bana bir sandalye eşlik ediyor. Bu seyahatler, kendimi ifade etmemin bir dönüm noktası oldu. Bu kez bambaşka bir amaçla ama daha fotoğraf odaklı geziyorum dünyayı. Üstelik yalnızca bir sandalye değil insanların tutkularının peşinden koşmaya çağıran bir ilham aracı.

TEK DÜNYA, TEK İNSAN, TEK HAYAT

Tek bir sandalyenin, dünyanın farklı coğrafyalarında fotoğraflarıyla verdiği mesaj şu; ‘Tek dünya, tek insan, tek hayat’ Tek bir dünya var. Yaşadığımız gezegenin güzellikleri tüm farklılıklarımızın ötesinde. Ve bu inanılmaz gezegende görülmeye değer muhteşem yerler var. Dağları, ovaları, kıyıları… Fotoğraflarda aynı dünyanın parçası olduğumu- zu görüyorsunuz. Öyleyse bu dünyanın güzelliklerini yaşamak ve bu dünyayı gelecek nesillere aynı güzelliklerle korumak ve taşımak bizim sorumluluğumuz.

FARKLILIKLARIN ÖTESİNDE AYNIYIZ

Tek bir insan var. Dünya, farklılıklarımızın ötesinde, hepimiz aynıyız. Hepimiz sevilmek istiyoruz. Hepimiz saygı duyulmak istiyoruz. Farklılıklarımızla savaşmak yerine bu benzerlikleri kutlamayı öğrenebilirsek dünya herkes için daha iyi bir yer olacak. Bizi birbirine bağlayan şey, bizi ayırandan çok daha önemli. Tek bir hayat var. İnsanlar, ‘Bir gün tango öğreneceğim’, ‘Bir gün oğlumun beyzbol maçı- na götüreceğim’, ‘Bir gün kutup ayısı göreceğim’ diyor. O bir günü gerçek yapmak bizim elimizde. Siz değiştirmez- seniz, yaşadığınız gerçeklik asla değişmeyecek. Bu tek ha- yattı tutkularımızdan uzaklaşarak yaşamamalıyız. Oturup sandalyeye keyfini sürelim barış ve huzur içinde, hayatı dolu dolu yaşayarak.”

“SANDALYE KAYBOLMASIN”

Usta fotoğrafçı Randy VanDerStarren, sandalyenin yedeği olmadığını söyledi. VanDerStarren, “Onu kaybetmemek için çok çabalıyorum. Aynısından 10 tane yaptırıp gittiğim ülkede bıraksaydım. İnsanlar bu kadar saygı duymazdı herhalde. Bazen çok tehlikeli yerlere koyduğumda kalp atışlarım hızlanıyor, bazende zor coğrafyalara yolculuk yaparken nefes nefese bir mücadelenin içinde kalıyorum” dedi.

NEDEN YÖNETMEN SANDALYESİ?

Randy VanDerStarren fotoğraflarına sembol olarak seçtiği yönetmen sandalyesini ise şöyle açıkladı: “Basit bir yönetmeni, ama bu projede barındırdığı anlam, taşıdığı sembol ve yarattığı farkındalık büyük. Bir film yönetmeni, ekibini yönlendirir. Tıpkı bir yönetmen gibi kendi ha- yatlarımızın liderliğini üstlenelim. Bir anlamda meydan okumaya davet gibi. İstediğiniz hayatı yaşayacaksanız, hayatın size yönlendirmesine izin vermeyin ve kendi hayatınızda yönetmen koltuğuna oturun. Çünkü yaşadığımız tek bir hayatta insanların mutlu olma hakkı var. Ve mutlu olmak için insanlar sevdiği şeyleri yapmaktan ödün vermemeli.

FOTOĞRAFLAR NEREDE?

Randy VanDerStarren’in fotoğrafları dünyanın farklı noktalarında sergileniyor. Geçtiğimiz ay Tokyo’da sergilendi. Türkiye fotoğrafları Toronto Havalimanı’nda sergilenecek. İnstagram’da “TakeYourSeatinsta” adresinden veya TakeYourSeatOnline.com adresinden de görülebilir.