Gurbetteki öğrencilerin “Gurbetçi” buluşması

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD), 36 yıldır aralıksız olarak düzenlediği Yılın Basın Fotoğrafları yarışmasını düzenliyor. Bu uzun soluklu organizasyonda üniversite gençliği ise derneğin temel ayaklarından biri haline geldi. Üç yıldır üniversite öğrencilerinden seçtiği yeteneklere verdiği Ara Güler Özendirme Ödülü ile gençleri fotoğrafa özendiriyor. Her yıl birçok üniversitede ise gençlerle ustaları buluşturan TFMD, bu yıl jüri organizasyonu sırasında bambaşka bir buluşmaya imza attı. Yurt dışında başarılı işlere imza atan gazetecileri Türkiye’de eğitim gören uluslararası öğrencilerle buluşturdu.

ÜÇ İSİM, ÜÇ FARKLI HİKAYE
Hollanda’da doğup büyüyen ve aynı ülkede meslek hayatına atılıp ANP Ajansı’nın fotoğraf editörlüğünü yapan Palin Tatlı, Almanya’da doğup büyüyen meslek hayatına ise Türkiye’de atılan ve Türkiye’nin tek Pulitzer ödüllü gazetecisi Reuters foto muhabiri Murad Sezer, Türkiye’de doğup büyüyen sonrasında ise Almanya’da uzun yıllardır gazetecilik yapan Münir Bağrıaçık, Akdeniz Üniversitesi’nde Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı (YTB) bursu ile eğitim gören uluslararası öğrencilerle ATSO Kaleiçi evinde bir araya geldi. Pandemi şartları nedeniyle az sayıda öğrencinin katıldığı etkinlik önümüzdeki günlerde hem YTB hem de TFMD hesaplarından izlenebilecek.

“GURBETÇİ” BULUŞMASI
“Gurbetçi” Türklerle, Türkiye’deki “Gurbetçi” öğrencilerin buluşması renkli diyaloglara da sahne oldu. İlk kez böyle bir buluşmaya tanık olan öğrencilerin ilgisi ise görülmeye değerdi. Hem mesleki hem de hayat tecrübeleri ile üç başarılı ismin paylaşımları öğrencilerin gelecek planlamaları için örnek hikayeler oldu.

 

PELİN TATLI
Söyleşi sırasında Hollanda Basın Ajansı (ANP) Fotoğraf Editörü Pelin Tatlı, Hollanda’ya yerleşmiş ailenin bir kızı olarak Avrupa’da ikinci nesil Türklerden olduğunu, doğup büyüdüğü ülkede çok çalışarak zor hedefleri kolay kıldığını anlattı. Hollanda’da ajansın ilk Türk gazetecisi olduğunu da söyleyen Tatlı, ön yargıların karşısındaki en büyük gücün emek ve inatla çalışmak olduğunu söyledi.

MURAD SEZER
Pulitzer ödüllü tek Türk foto muhabiri olan Murad Sezer ise Almanya’ya çalışmak için giden bir ailenin Almanya doğumlu bir çocuğu olduğunu aktardı. Sezer, “Üniversite yıllarında Türkiye’ye gelmeyi seçtim. Sonrasında burada iş hayatına atıldım. Sonrasında en büyük şansım yabancı bir ajansta çalışabilmek oldu. Bugün kızım ve eşim Yunanistan’da yaşıyor. Kendimi dünya vatandaşı olarak tanımlıyorum” dedi.

MÜNİR BAĞRIAÇIK
Türkiye’de doğan, büyüyen meslek hayatına adım atan, sonrasında ise Milliyet Gazetesi Almanya temsilciliği ile başlayan serüvenle 25 yıldır Almanya’da gazetecilik yaptığını belirten Münir Bağrıaçık da “Gazetecilik, foto muhabirliği renkli ve zor bir meslek. Birçok Hollywood starıyla da siyaset dünyasının zirve isimleriyle de spor camiasının en büyük şöhretleriyle de röportajlar yapmış, fotoğraflarını çekmiş, dostluklar yaşamış bir insanım. Ve bunları mesleğim sayesinde yaşadım. Kendi ülkeniz uçsuz bucaksız topraksa, gurbette kendinizi saksı da ağaç gibi hissedebilirsiniz” dedi.