AKLIMDA HEP SPOR FOTOĞRAFI VARDI

Fenerbahçe Spor Kulübü’nün fotoğrafçısı Semih Bahadır, Hürriyet Gazetesi’nde mesleğe başladığını,
ilk yıllarından bu yana aklında her daim spor fotoğrafı olduğunu söyledi. Sosyal medyada kendisini takip eden Fenerbahçe taraftarılarına fotoğraf önerileri verdiğini de anlatan Bahadır, “Tabi ki takıma bu kadar yakın olunca muhabbet mutlaka futbolcu ile fotoğraf çekilmeye geliyor. “Beni odasına çıkarabilir misin?” diye soruyu duymuşluğum var” dedi.

Röportaj: Tolga ADANALI

Semih Bahadır, mesleğe nasıl, ne zaman başladı? Meslek serüvenin taşları nasıl döşendi?

Mesleğe 2004 yılında Hürriyet Gazetesi fotoğraf stüdyosunda başladım. O zamanki Hürriyet Gazetesi Fotoğraf Editörü Kani Atmaca’nın kendi deyimi ile fotoğraf çekmeden önce fotoğraf seçmeyi, kompozisyonu öğren demesi ile birlikte günümün neredeyse tamamını tüm dünyadan gazeteye ulaşan ajans fotoğraflarından spor ile ilgili fotoğraflara bakarak geçiriyordum. Sonrasında sevgili Hakan Denker beni yanına aldı stüdyo fotoğrafçılığı ve gazetenin magazin ekleri için kapak çekimlerinde asistanlık yaptım. Aklım her daim spor servisinde, spor fotoğrafındaydı. Bu yüzden kendimi fotoğrafta geliştirirken de boş zamanlarımda rahmetli Celal Demirbilek’le amatör spor branşlarına gitmeye başladım. Bir sürede bu şekilde koşturduktan sonra spor servisine başladım. Burada yaklaşık 10 sene görev alıp vatani görevimi yapana kadarda bir fiil spor foto muhabirliği yaptım. Gazetenin spor sayfalarında hangi kategori olursa olsun mutlaka o işte görev almışlığım vardır. Bununda faydasını kariyerim boyunca gördüm. Fotoğraf makinesi çocukken oyuncağımdı aslında. Babamın hobi olarak fotoğraf ile ilginlenmesi sayesinde kendimi bildiğimden beri elimde fotoğraf makinesi vardı.

Şimdi bir gazetede değil, Türkiye’nin en köklü futbol kulüplerinden birinde foto muhabiri olarak çalışıyorsunuz. İki farklı iş kolunda fark var mı?

Gazetede çalışmak da aslında kendi içinde ayrılıyor. Bence şöyle ki; spor ya da magazin servisindeyseniz tek bir kategoride yıldan yıla uzmanlaşıyorsunuz. Benim avantajım Hürriyet Gazetesi’nin spor servisinden Fenerbahçe Spor Kulubüne geçmem oldu. Gazete spor servislerinde spor ile ilgili her işi fotoğraflama potansiyeliniz vardır. Çoğunluk her ne kadar futbol gibi gözükse de maraton da fotoğraflarsınız, kış olimpiyatları da, motor sporları da. Fenerbahçe Spor Kulubü’nün 9 ana branşda faaliyet gösteriyor. Gazetecilik yıllarımdan gittiğim farklı kategorilerdeki işlerin tecrübesi, benim en büyük tecrübem oldu..

Fenerbahçe’de günlük iş akışı nasıl?

Spor kuluplerinde eğer takip ettiğiniz takım 3 kulvarda ise ki bunlar Lig, Avrupa ve Türkiye kupasıdır. İşte o sene takvimimiz bir hayli yoğundur. Genel olarak hem futbolcular hem de futbol A takım çalışanı olarak bizler izin nedir tabiri caizse unuturuz. Futbolun en temel olgularından biri ‘en iyi idman maçtır’ olsa da futbol takımları en az 2 kulvarda yarıştıklarında bir hayli yoğun geçer sezonları. Bu bağlamda günlük rutinimiz sabah idmanları diyebilirim. Hemen hemen her gün futbol takımı idman yapıyor. Biz de gerek web sitesindeki idman bilgilendirme kısmı için gerekse de sosyal medya için idmanı fotoğraflarız. Maç günlerinde ise deplasman ve iç saha olarak görevlerimiz değişkenlik gösterir ama genel olarak takım ısınmak için sahaya çıkmadan bize ayrılan kısımlarda yerimizi alırız. Bunların bir çoğu sosyal medyada yer bulur. Isınma fotoğraflarıyla birlikte takım santra yaptığı andan itibaren de önceden kafamızda o maç özelinde bir kompozisyonumuz var ise bir hikayeye dayandırmak adına o an ya da anları çekmek için vizörde oluruz. Bir yandan da önemlisi rutin maçları çekeriz. Temel olarak taraftar, yedek kulubesi ve teknik direktör, yönetim locası ya da yönetimin bulunduğu tribünde bir gözümüz olur. Ama futbol maçının olmazsa olmazı gol sevinçleri…

Futbolcularla diyaloğunuz oluyor mu?

Bir sürü hikaye var aslında hemen hemen her gün Can Bartu tesislerinde olduğum için tesis içinden değil de sahadan bir örnek vermek isterim. Saha içinde yedek oyuncuların ısınma bölümünde bir ara ısınırken yanıma Vincent Janssen geldi. “Birazdan oyuna gireceğim ve sen benim gol sevincimi çekeceksin” dedi. Gerçekten de oyuna girdikden kısa bir süre sonra maçın yedinci ve son golünü atıp benim bulunduğum köşe bayrağına doğru koştu. E çektik tabii fotoğrafını.

Çektiğiniz fotoğraflar hangi mecralarda kullanılıyor?

Resmi yayın organlarımız, web sitemize – Maalesef gününüzde ulusal gazeteler eskisi gibi deplasmanlara özellikle yurt dışı deplasmanlarına maçı takip etmeleri için muhabir ve foto muhabiri gönderemiyor – maç fotoğraflarını yüklüyoruz. Günümüzde sosyal medyayı hızlı kullanmak spor takımları özelinde çok önemli bir unsur. Gol sonrası sevinç fotoğraflarının merkeze yani sosyal medya ekibimize çok hızlı bir şekilde göndermemiz etkileşim anlamında çok katkı sağlıyor. Teknoloji ve kullandığımız fotoğraf makinelerinin de işlevsel olarak buna olanak sağlaması ile birlikte makineden kartı çıkarmadan fotoğrafları ulaştırıyoruz diyebilirim.

Instagramda da ciddi bir takipçi sayınız var, taraftarlarla sosyal medyada diyalog yaşıyor musunuz? Tepkileri nasıl?

Taraftarlarımızla özellikle yurtdışında takip ettiğimiz maçlarda daha çok sohbet etme imkanı bulabiliyoruz. Aralarında amatör ya da profosyonel olarak fotoğrafla ilgilenenlerle daha çok etkileşim oluyor. Bazı fotoğraf çekmeyi seven, hayali futbol takım fotoğrafçılığı olan takipçilerim var. Onlara kendimce yönlendirmeler yapıyorum. Nasıl bir yol haritasi izlemesi gerektiği konusunda paylaşımlarda bulunuyorum. Tabi ki takıma bu kadar yakın olunca muhabbet mutlaka futbolcu ile fotoğraf çekilmeye geliyor. “Beni odasına çıkarabilir misin?” diye soruyu duymuşluğum var mesela.

Sizin takımdaki futbolcular arasında fotoğrafa en meraklı isim veya isimler kimler? Sizin çektiğiniz fotoğrafları mı paylaşıyorlar?

Mevcut kadrodan örnek vermiyim ama Deniz Türüç ve Garry Rodrigues diyebilirim. Geçtiğimiz günlerde Avrupa Ligi maçı için Olimpiyakos deplasmanında iken, Garry, Avrupa Ligi kadrosunda olmamasına ragmen maç başlamadan denk geldiğimizde gülerek espri ile “fotoğrafları bekliyorum” dedi.

Kullandığınız ekipmanlar neler? Futbol maçlarında daha çok hangi lensleri tercih ediyorsunuz?

Gazete yıllarımda 400mm lens ile çalışıyordum. Son zamanlarda 200-400 mm lense çok alıştım diyebilirim. 400 mm lens kullanıyorsanız mutlaka ikinci bir gövde kullanmamız gerekiyor. Bu yüzden tek 1DX Mark III ve 200- 400 mm benim için yeterli oluyor.