SESİMİZİ DUYUN

Artan döviz kuru, yükselen en asyon tüm ülkeyi etkiledi, etkiliyor. Yaşanan bu buhranın atlatılması amacı ile art arda yeni paketler, ek destekler açıklanıyor. Bizler gazetecilik mesleğinin en zorlu görevlerinden biri olan

foto muhabirleri artık boyunlarımızda servet taşıyoruz. Ve artan döviz kuru meslektaşlarımızın kendilerini geliştirmesi ve ekipmanlarını yenileyebilmelerini zorlaştırıyor. Ve tüm bu ekonomik tabloda mesleği fotoğrafçılık olan herkesi etkileyen büyük bir vergi yükü var.

İSTANBUL KÜLTÜR BAŞKENTİ İÇİN BAŞLADI

Maliye Bakanlığı’nın 5766 no’lu kararı ile Temmuz 2008 tarihinden itibaren fotoğraf makineleri ithalatında 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti’ne fon sağlamak üzere %20 oranında ÖTV uygulaması başladı. 2008 yılından bu yana fotoğraf makinelerinde yüzde 20 gibi yüksek oranda uygulanan ÖTV’ye yüzde 18 KDV ekleniyor. Birçok alanda açıklanan reform paketleriyle desteklerle Kobi’den büyük işletmelere ekonomiye güç verenlere omuz veriliyor. Açıklanan paketler, pek çok sektörün derdine ilaç oluyor. Bizlerde fotoğraf makinelerimizdeki yüzde 20 ÖTV’nin kaldırılmasını istiyoruz. En azından profesyonel kullanımlarda gazeteciler ve mesleği fotoğrafçılık olanlara ÖTV muafiyeti getirilmesini bekliyoruz.

2008 YILINDA 9 BİN LİRA BUGÜN 100 BİN LİRA

Bu vergi, alınmaya başlayalı 14 yıl oldu. İstanbul’un Kültür Başkenti oluşunun güzel anıları üzerinden 12 yıl geçti. Ancak foto muhabirlerinin, fotoğrafçılar, işlerini yapabilmeleri için gerekli yegane ekipmanları olan fotoğraf makinelerinin yalnızca gövdelerine yüzde 20’lik ÖTV’yi hala ödüyor. KDV ile birleşince bir foto muhabiri ya da fotoğrafçı fotoğraf makinesine yüzde 41.6 vergi ödüyor. Üstelik fotoğraf makinelerinin fiyatları döviz bazında çok değişmese de Türkiye’de artan döviz kuru ile bizlerle aynı işi yapan yurtdışındaki meslektaşlarımızla aramızda uçurum yaratıyor. Profesyonel bir fotoğraf makinesi 7 bin dolar civarında. Yani yurt dışındaki fotoğrafçı kullandığı fotoğraf makinesini yenilerken 2008 yılında da bugünde

ÜZÜLÜYORUZ

7 bin dolar ödüyor. Oysa bizler artan döviz kuru ile mücadele ediyoruz. Yüzde 20 ÖTV’nin uygulanmaya başladığı 2008 yılında bu makineyi almak için 9 bin TL ödüyorduk. Bugün ise bu makineyi alabilmenin bedeli 100.000 TL’ye yaklaşıyor. Üstelik bu makinelere ek olarak bizler aldığımız lenslere de bir o kadar para veriyoruz.

SESİMİZİN DUYULMAMASINA

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği olarak pek çok kez dile getirmemize rağmen sesimize kulak verilmemesini üzüntü ile izliyoruz. Çünkü bu yalnızca bizim değil, hem basın camiasının hem de fotoğraf sektörünün ortak çığlığını duyurma gayreti yalnızca. Üstelik birçok meslektaşım maalesef iş güvencesi olmadan, sendikasızlığın getirdiği düşük ücret politikalarının mağduru olarak zaman sınırı olmayan haksız çalışma koşulları ile her geçen gün daha da ağır bir hale dönüşen şartlarda çalışıyor. Anadolu’yu bırakın bugün Ankara’da İstanbul’da bile gazeteciler açlık sınırının altında maaşlarla istihdam ediliyor. Üstelik pek çok muhabir, foto muhabiri meslektaşımız hatırı sayılır bedellere sahip bu fotoğraf makinelerini maalesef kendi kazandıkları ile almak zorunda. Bireysel kullanıcıların yanı sıra gazeteler, ajanslar, kamu kurumları, fotoğrafçılar aynı vergi yükü altında eziliyor.

VERGİ KAYBINA YOL AÇIYOR

“Türkiye’de satılanı dışarıdan almaya karşıyım” deseniz bile ağır vergi yükü pek çok fotoğrafçıyı kaçak makinelere yönelmeye itiyor. Devlet alacağı vergiden oluyor, fotoğrafçı aldığı binlerce liralık fotoğraf makinesinin garantisinden oluyor.

ÇÖZÜM ÖNERİMİZ

Belirli aralıklarla taksici esnafına getirilen ÖTV muafiyetini gördük, pandemi sürecinde farklı alanlarda destek paketlerine tanık olduk. Bizlerde bu alanda destek istiyoruz. Keşke yapılabilse ve fotoğraf makinelerindeki yüzde 20 ÖTV’nin tamamen kaldırılsa. Ama bu yapılamıyorsa çözüm önerimiz şudur;

Basın kartı taşıyan meslektaşlarımıza, mesleği fotoğrafçılık olan esnafımıza ve Türkiye Foto Muhabirleri Derneği üyelerine 2 yılda bir fotoğraf makinesinde ÖTV muafiyeti ve hatta bu ekipmanlara KDV indirimi desteği.

“FOTOĞRAF MAKİNELERİNDEKİ%20 ÖTV BİZLER İÇİN BÜYÜK BİR MAĞDURİYETE DÖNÜŞTÜ”