KUSURSUZ ORGANİZASYONUN ARKASINDAKİ BÜYÜK GÜÇ

Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması’nın 2022 yılı ödülleri açıklandı. Bu ödüllerle birlikte Türkiye Güzellikleri ve Ara Güler Özendirme ödüllerinin sonuçları belli oldu. 2021 yılına damgasını vuran fotoğraflar bu ödüller sayesinde tarihin sayfalarına birer belge olarak aktarılacak. Bu yıl da yarışmaya yine katılım büyüktü, yaklaşık 5 bin fotoğraf, katıldı. 6 kategoride düzenlenen Yılın Basın Fotoğrafları yarışmasında 24 fotoğraf ve 4 fotoğraf serisi ödül alırken Türkiye Güzellikleri Fotoğraf Ödülleri’nde 7 fotoğraf ödüle layık görüldü. Büyük ustanın adını yaşatırken gençleri fotoğraf konusunda desteklediğimiz Ara Güler Özendirme Ödülü Çukurova Üniversitesi’nden Nurullah Memiş’in oldu. Reuters’in başarılı ismi Ümit Bektaş, Marmara’daki müsilaj karesi ile Yılın Basın Fotoğrafı ödülünü kazanırken ödüllerde de orman yangınlarından sel felaketlerine çevre olayları ödüllere damga vurdu. Ödül kazanan tüm meslektaşlarımızı ve yarışmaya fotoğraf gönderen her bir arkadaşımı yürekten kutluyorum.

GELECEĞE DESTEKÇİLER TAŞIYOR

Türk medyasının bu en prestijli fotoğraf ödülleri, bu yıl 37. kez düzenlendi.  Bu yarışma Türkiye’de aralıksız gerçekleştirilen en uzun süreli fotoğraf organizasyonu olmayı sürdürüyor. Bu organizasyonun sürekliliği elbette ki kolay değil. Bu yarışmanın kusursuzluğunun arkasında dev bir ekibin bir aile olarak çabalaması ve Türkiye’de görev yapan meslektaşlarımızın her birinin bu organizasyonu sahiplenmesinin payı büyük. Ve hiç şüphesiz tüm bunların yanında destekçilerimizin her geçen yıl daha büyük bir güvenle bizlerin yanında olması Yılın Basın Fotoğrafları yarışmalarını geleceğe taşıyor.

GENÇLİK VE SPORA DESTEK

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Spor Toto yarışmamızın en büyük destekçileri arasında olmayı sürdürüyor. Gençlik ve Spor Bakanımız Mehmet Muharrem Kasapoğlu, yarışmada spor fotoğraflarının desteklenmesi kadar Ara Güler Özendirme Ödülü ile gençlerin fotoğrafa özendirilmesini önemsiyor. Yarışmamızın ödüllerinin açıklanmasından törenine kadar yakından takip ediyor ve hatta üniversite söyleşilerimizden ve üniversite sergilerimize, dergilerimizin kataloglarımızın gençlere ulaştırılmasına kadar ilgileniyor. Ben en başta bizler için artık aramızdan biri saydığımız Gençlik ve Spor Bakanımız Mehmet Muharrem Kasapoğlu’na ve tüm bakanlık ekibine, her törenimizde bizimle birlikte olmaya özen gösteren jüri toplantılarından fotoğrafların seçimine bizlerin yanında olan Spor Toto Teşkilat Başkanı Bünyamin Bozgeyik’e ve tüm Spor Toto Teşkilatı ekibine yürekten şükranlarımı sunuyorum.

ÇEVRE ÖDÜLLERİNİN SAHİBİ

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, son yıllarda desteğini en yakından hissetiğimiz kurumlar arasında yer alıyor. AB Delegasyon Başkanı büyük elçilerimiz her yıl fotoğraf seçimlerinde bizzat bizlerle birlikte oluyor. AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ta bu yıl ikinci kez bizlerle birlikte oldu. Çevre ödüllerinin yanı sıra Sıfır Atık Özel Ödülü’nün de gelecek yıllara aktarılmasını önemseyen Büyükelçi Meyer-Landrut sayesinde AB Türkiye Delegasyonu Çevre ve Doğa fotoğraflarını bizzat sahiplendi. Ben başta Büyükelçimiz Nikolaus Meyer-Landrut olmak üzere AB Türkiye Delegasyonu’nda bu organizasyonun kusursuzluğu için çaba harcayan her bir üyesine teşekkür ediyorum.

EVİMİZDE HİSSETTİREN AĞIRLAMA

Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması jürisi dünya medya örgütleri arasında ve hatta fotoğraf camiasında Türkiye’de en ciddi organizasyonla toplanıyor. Jüri toplantıları her yıl günler süren fotoğraf değerlendirmelerine, üniversite söyleşilerine, kentin yerel dinamikleri ile buluşmalara sahne oluyor. Ve bu büyük jüri organizasyonunda bizlerin ev sahipliğini bu yıl 5. kez ASKA Lara Otel yapıyor. Başta Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Arslan olmak üzere tüm otel bizleri aileden biri kabul ediyor. Muhteşem bir kusursuzlukla bizleri ağırladıktan sonra her yıl, bir sonraki yıl buluşmak üzere vedalaşıyoruz. ASKA Lara’da kapıdan girerken başlayan ev sahipliği uzun süren toplantılarımızdan veda edişimize kadar aynı mükemmellikle sürüyor. Başta Ramazan Arslan olmak üzere bizi aileden biri olarak kabul edip bizi evimizde hissettiren ASKA Lara’nın her bir çalışanına tek tek teşekkür ediyorum.

GÖÇMENLER KONUSUNDA FARKINDALIĞA KATKI

Göçmenler Türkiye’de belki de son yılların en çok konuşulan gündemi. Ve bu gündemde göçmenler konusunda en büyük çabayı sarf eden kurumların arasında Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD ASAM) geliyor. Bizim yarışmamızın da arasında olduğu birçok farklı organizasyonla göçmenler konusunda farkındalık üzerine çalışıyor. Ve son üç yıldır olduğu gibi SGDD ASAM bu yılda özel ödülle aramızda bizlerle oldu. Fotoğraf seçimine bizzat katılan SGDD ASAM Genel Koordinatörü İbrahim Kavlak olmak üzere derneğin tüm çalışanlarına ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

ANTALYA’YA DEĞER KATAN HER ORGANİZASYONA İMZA

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ile 2014 yılında düzenlediğimiz Türkiye’de bugüne kadar yapılmış en büyük fotoğraf zirvesi olan PhotoAntalya Basın Fotoğrafı Günleri sayesinde tanıştık. O günden bu yana birlikte çalıştığımız ATSO, bu kentteki her organizasyonumuzda bizimle birlikte olmayı sürdürdü. ATSO Başkanı Davut Çetin’in vizyoner bakışı Antalya’ya değer katan her önemli işte kendisini hissettiriyor. ATSO bu yıl ilk kez yarışmamızda #RotaAntalya ödülü ile yarışmada özel ödüller arasında yer aldı. Ben başta vizyoner Başkanı Davut Çetin olmak üzere tüm ATSO ailesine bir arada yürümekten duyduğum memnuniyeti dile getirmek istiyorum. Teşekkürler.

İYİLİĞİN DÜNYADAKİ TEMSİLCİSİ

Türk Kızılayı bu yıl “İyilik” ödülleri ile Yılın Basın Fotoğrafları’na adını yazdırdı. Türkiye ve dünyada birçok önemli olayda meslektaşlarımızla omuz omuza görev yapan Türk Kızılay’ı ailesinin çalışmaları ve hatta gönüllülerinin çabaları ve özverileri DHA foto muhabiri İbrahim Laleli’nin fotoğrafıyla ödüllere yansıdı. Tüm dünyada Türkiye’nin adını büyük bir başarı ile temsil eden “İyiliğin adı” Türk Kızılayı’nın da Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması’nda bizlerle birlikte olmasından büyük bir onur duyduk. Tüm Türk Kızılayı çalışanlarına tek tek hem çalışmalarından dolayı hem de bizlerle birlikte yol yürüdükleri için minnetlerimi sunuyorum.

TİTİZ VE SAATLER SÜREN MESAİ

Ve bir teşekkür de Yılın Basın Fotoğrafları, Türkiye Güzellikleri ve Ara Güler Özendirme ödüllerinin belirlenmesinde saatlerce emek harcayarak bu organizasyonun en önemli ayağı olan fotoğrafların seçiminde titiz bir mesai harcayan jürimize. Nikolaus MEYER-LANDRUT, Davut ÇETİN, Coşkun ARAL, İlknur GÜNDOĞMUŞ, Mahir GÜMÜŞ, Cumhur Özen, Halil İbrahim İZGİ, Tolga Adanalı, Adem Altan, İrfan Altıkardeş, Bünyamin AYGÜN, İlhan EROĞLU, Mustafa SEVEN, Mehmet TURGUT, Uğur Günay Yavuz bu yıl jürimizde bizlerle oldu. Her birine tek tek yürekten şükranlarımı sunuyorum.