AP Türkiye Fotoğraf Editörü Francisco SECO

 Yılın Basın Fotoğrafları yarışmasını ve değerlendirilen fotoğrafları nasıl buldunuz? Değerlendirir misiniz?

İlk kez jüride bulundum ve benim için her şey çok yeniydi. Kendimi çok şanslı hissettim çünkü insanlara kendi fikrim söyleme ve anlatma fırsatı buldum. Bu insanlar da mesleğinde çok profesyonel insanlar o yüzden burada olmaktan çok mutluyum. Bazı fotoğraflarda fikirlerime karşın bazı arkadaşların fikirleriyle çatıştı açıkçası benim fikirlerimi daha çok bastırdığını gördüm. Onların haklı olduğunu görmek çok mutlu etti. Tartışma ortamı beni çok mutlu ediyor çünkü hepimiz farklı geçmişlerden geliyoruz ve ortak değerimiz ise fotoğraf. Burada da tartışarak farklı fikirler elde etmek benim için çok iyi oldu. Daha önce duyuyordum bu jüriden geçip dereceye girecek fotoğrafların tartışması uzun sürüyordu ama bu sene depremin de etkisiyle jüri biraz daha kısa sürdü. Sonuçlara hızlı gittik. Genel olarak fotoğraflar iyi kalitede diyebilirim. Dürüst olmak gerekirse biraz daha iyi bekliyordum. Spor dalı biraz daha iyi olabilirdi diye düşünüyorum ama genel anlamda fena değildi.

Önünüze gelen fotoğraflardan sizce en değerlisi hangisiydi?

Bildiğimiz üzere Ukrayna Savaş’ı oldu. En şok edici fotoğrafları da oradan bekliyordum ki öyle de oldu. Finale kalan iki fotoğraf çok etkileyiciydi onları da ayrıca tebrik ediyorum. Ukrayna’dan üç tane fotoğraf hikâyesi geldi. Çok güçlülerdi. Gelen hikâyeler çok iyi fotoğraflardan oluşuyordu ama savaşın başında olan fotoğraflardı buradan da anlaşılıyor ki arkadaşlar 2-3 haftalık kısa bir sürede orada bulunmuşlar. 1 yıl süren bir savaş daha süreli fotoğraflar gelebilirdi diye düşünüyorum.

Ukrayna Savaşı’na sizde gittiniz mi?

Evet, 2 defa gittim ve toplamda da 3 ay kaldım. İlk gittiğimde sivillere odaklandım daha çok onları çektim savaşa odaklanmadım. Ukrayna da iki ordu bulunuyor. Biri sivil diğeri de askeri ordu. Daha çok sivil ordu ve halkın yaptıklarıyla ilgili çalışmalar yaptım. İkincisinde sivil ve ana orduyla gittim. Onların fotoğraflarını çektim.

Türkiye Foto Muhabirlerin Derneği 38 yıldır Yılın Basın Fotoğrafları yarışmasını gerçekleştiriyor. Siz bu organizasyonu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bu organizasyona ilk kez katıldım, çok başarılı ve profesyonel olduğunu gördüm. Çok iyi organize olmuşsunuz. Her şey çok net ve temizdi bu benim için çok önemli. İspanya’da sizin gibi bir dernek yok sadece bütün gazetecileri kapsayan bir dernek var. Benim üyesi olmadığım ve ilgilenmediğim bir yer. Yeni açılan bir derneğimiz var. İspanya’da yaklaşık 7 yıllık bir dernek. Bu dernek fotoğraf ve kameramanları kapsamakta. Açılan bu dernek sizin gibi çalışma yürütmeye çalıştı ve dernek kartı vardı. Dernek üyeleri aylık ödemeler yapıyor derneği daha güçlü hale getirmeye çalışıyor, foto muhabirlerinin hakkını savunuyor ama buradaki gibi bir organizasyon olduğundan emin değilim.