Rıza ÖZEL

TFMD Başkanı – Hürriyet Foto Muhabiri

 5 Mart 1976 da Antalya’da doğdu. Profesyonel olarak 1993 yılında Hürriyet Gazetesi Antalya Bölge Müdürlüğü’nde spor muhabiri olarak gazeteciliğe adım attı. Hürriyet’in ardından Sabah’ta (1998) kısa süre çalışan Rıza Özel, 1998 yılında Anadolu Ajansı’nda foto muhabiri olarak göreve başladı. Anadolu Ajansı’nda görevini sürdürürken 2002 yılında Ankara’ya gelen Özel, 1 Kasım 2012’den bu yana Hürriyet Gazetesi’nde görev yapıyor.

Özel, Türkiye’de basın fotoğrafçılarını tek çatı altında toplayan 1984 yılında kurulmuş olan Kamu Yararına Çalışan Dernekler Statüsünde yer alan Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Başkanlığını 2009 yılından bu yana yürütüyor.

Rıza Özel, aynı zaman da Türkiye Spor Yazarları Derneği, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Gazeteciler Cemiyeti Ankara, Antalya Gazeteciler Cemiyeti, FIJ ve AIPS üyesi.

Rıza Özel, savaşlardan depremlere, sellerden, uçak kazalarına, uluslararası spor organizasyonlarından, şov dünyasına uzanan geniş yelpazede fotoğraf çekti. Fotoğrafları, Türkiye’deki yayın organlarının yanı sıra dünyanın önemli gazete ve dergilerinde de yer buldu.

Türkiye’deki ulusal ve uluslararası bir çok organizasyonu izleyen Rıza Özel’in Türkiye dışında da takip ettiği önemli olaylar arasında Lübnan Savaşı (2006), Irak Savaşı (2003), Azerbaycan Karabağ Savaşı (2020), Basketbol ve Voleybol Dünya Şampiyonaları, Futbol, Basketbol, Voleybol Avrupa Şampiyonaları, bir çok olimpilk sporun uluslararası organizasyonları, Marmara Depremi (1999), İran Bam Depremi (2003), 6 Şubat Kahramanmaraş Depremi (2023), G20 Zirveleri (Londra, Seul, Rusya ve Türkiye). Özel bunun dışında birçok uluslararası politik zirveler, spor organizasyonları, siyasi ve ekonomik etkinlikleri yerinde takip etti. Ankara’da görev yapan Özel, uzun yıllardır siyasi liderleri ve gelişmeleri yakından takip ediyor. Yaklaşık 50 ülkede haber izledi

Mesleki çalışmalarının yanı sıra ulusal ve uluslararası organizasyonlarda da fotoğraf direktörü, medya direktörü olarak görevlerde bulundu. Uluslararası fotoğraf organizasyonlarında, uluslararası etkinliklerde ve spor organizasyonlarında genel koordinatör, medya ve iletişim fotoğraf koordinatörü olarak görevlerde bulundu. Mültecilik ve çevre alanlarında AB projelerinde görev yaptı.

ÖDÜLLERİ

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Başkanlık görevine seçildiği 2009 yılından bu yana Türkiye’deki yarışmalara katılmayan Rıza Özel’in gazetecilik ve basın fotoğrafçılığı alanında ulusal ve uluslararası 30’un üzerinde ödülü var. Yanı sıra mesleki çalışmaları ile de bir çok sivil toplum örgütü, üniversite ve organizasyon tarafından da yine 30’a yakın ödül ve beratı var.

  • PDN (Photo District News) Photo Annual 2012 – Photojournalism/ Sports/ Documentary dalı kazananı.
  • Saba Art Academy 2006 Seçkin Fotoğrafçı ödülü.
  • Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması, Haber, Spor, Serbest ve Foto Röportaj dallarında toplam 12 kez ödül aldı. (2000 yılında 4 ödül, 2001 yılında kategorilerinde 2 ödül, 2003 yılında 2 ödül, 2006 yılında 2 ödül aldı, 2007 yılında 2 ödül)
  • Çağdaş Gazeteciler Cemiyeti İzzet Kezer Fotoğraf Ödülü (2003 ve 2006)
  • Antalya Gazeteciler Cemiyeti’nden 1995 ve 2002 yılları arasında Yılın Gazetecileri ve Hasan Özkay Fotoğraf Yarışmalarından 20’ye yakın ödül aldı.
  • Rıza Özel, haber ve fotoğraflarının yanı sıra çalışmaları ile de birçok sivil toplum örgütü, üniversite ve organizasyon tarafından da ödüllendirildi.

instagram.com/rizaozel

x.com/rizaozel