“YILIN BASIN FOTOĞRAFLARI 2024” ÖDÜL TÖRENİ MECLİS’TE

“Yılın Basın Fotoğrafları” yarışmasının ödül töreni Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yapıldı.

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un himayelerinde yapılan tören öncesinde Meclis Şeref Holü’nde deprem fotoğraflarından oluşan sergi açıldı. Sergiyi gezen Meclis Başkanı Kurtulmuş, TFMD Başkanı Rıza Özel’den fotoğraflar hakkında bilgi aldı.

TBMM’de Muhteşem Gece

“Bu yıl deprem fotoğrafları ödüllere damga vurdu”

Törende konuşan ve TFMD’nin 40. kuruluş yıl dönümü olduğunu belirten Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Başkanı Rıza Özel, Yılın Basın Fotoğrafları yarışmasının 39 yıldır aralıksız düzenlenen Türkiye’nin en prestijli fotoğraf organizasyonu olduğunu söyledi.

Depremin yarattığı yıkımdan bahseden Rıza Özel, “Bu yıl deprem fotoğrafları ödüllere damga vurdu. Bu yıkım ne ekranlara sığdı ne de fotoğraflara sığdı. Dünyanın her tarafından insanlar acının etrafında gözyaşımızı birlikte sildi. 29 gazeteci meslektaşımız şehit oldu depremde. Biz bu ödül törenini ve sergimizi meslektaşlarımızın aziz hatıralarına adıyoruz” dedi.

“Gazze’de 122 meslektaşımız öldü”

Gazze’de yaşanan dramı da hatırlatan Özel, “Bu yıl çok fazla gazeteci can verdi. Gazze’de 22 meslektaşımız öldü. Onların da mekanları cennet olsun” diye konuştu.

Gazetecilerin yaşadığı sorunlara değinen Rıza Özel, “Hak ettiğimiz koşullarda çalıştırılmıyoruz. Düşük ücretlerle çalışıyor birçok meslektaşımız. Biz sendikanın mesleğimizde zorunlu olmasını istiyoruz” iadelerini kullandı.

“Fotoğraf anın ölümsüzleştirilmesidir”

“Fotoğraf anın ölümsüzleştirilmesidir” diyen Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, ‘Asrın Felaketi‘ne ilişkin konuştu.

Depremde çekilen fotoğrafların verdiği duyguyu anlatan Kurtulmuş, “Yıkıntıların arasında çocuğunun elini tutan Kahramanmaraş’taki o babanın yüzündeki ifade, içindeki fırtınanın dışarıya yansıması gibi. Ya da enkazdan kurtarılmış olan bir yaralının zafer işareti yaparak etrafına gülümsemesi, o yıkıntıların arasında bile hayatın devam ettiği, hayata tutunmanın büyük bir sınav olarak herkes tarafından verdiği fevkalade önemli bir kareyi ortaya koyuyor” dedi.

Yılın Basın Fotoğrafları yarışmasının önemini anlatan Kurtulmuş, “Oldukça büyük bir etkinliğe TFMD olarak ev sahipliği yapıyorsunuz, biz de TBMM olarak sizlere mekânsal olarak ev sahipliği yapıyoruz” ifadesini kullandı.

“6 Şubat’ı hiçbir zaman unutmayacağız

Depremde 29 gazetecinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Kurtulmuş, “6 Şubat’ta depremin yıl dönümünü yaşayacağız. 6 Şubat’ı hiçbir zaman unutmayacağız, unutturmayacağız” dedi.

Depremin ardından yaşanan yardımlaşmaya dikkati keken Numan Kurtulmuş, “Bundan sonra deprem gerçeği ile yaşıyoruz. Böylece ilk vazifemizin şehirlerimizi depremlere dirençli hale getirmek olduğunu biliyoruz. Bu fotoğrafların bu dersi defaatle gözümüze sokarak hatırlattığını söylemek isterim” şeklinde konuştu.

“122 basın mensubu Gazze’de hayattan koparıldı”

Gazze’de herkesin gözü önünde bir halkın yok oluşa, ait oldukları ata topraklarının haritadan silinmeye çalışıldığını kaydeden Kurtulmuş, “İnsanlık alemi bu insan eliyle gelen felakete dur diyebilecek bir güce sahip değil. Maalesef başta uluslararası sistemin siyasi mekanizmaları olmak üzere, soykırım boyutlarına varan katliamı durduracak bir siyaset mekanizması ortada görünmüyor. Bu büyük katliam sırasında çok sayıda basın mensubunu hayattan koparıldığına şahit oluyoruz. 122 basın mensubu Gazze’de hayattan koparıldı. Bir kere daha böylesine önemli bir basın kuruluşunun toplantısında Gazze’de yaşanan bu büyük saldırıyı nefretle kınıyorum. Ölen 122 basın mensubunun hatırası önünde saygıyla eğildiğimizi ifade etmek isterim” açıklamasında bulundu.

Törene, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un yanı sıra Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, AK Parti milletvekilleri Mehmet Baykan, Rümeysa Kadak ve Hüseyin Yayman, İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural, Spor Toto Teşkilat Başkan Yardımcısı Metin Ayvazoglu, SGDD-ASAM Genel Koordinatörü İbrahim Kavlak, TESK Başkanı Bendevi Palandöken, ASKA Otel Temsilcisi İpek Kesici ile medya, siyaset ve iş dünyasından çok sayıda davetli katıldı.

38 YILLIK BİRİKİM VE DEĞERLENDİRME

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Başkanı Rıza Özel ise “Bir olayı fotoğraflarla anlatmak ancak yakın tanıklıkla, orada bulunup deklanşöre basmakla yapılabilir. Bu yüzden foto muhabirleri tanıklıklarını, bu acıları kemiklerine kadar hissederek yaşar. Hiçbir olay, deprem, savaş, acı, aynı değildir. Hiçbiri birbirine benzemez ama 6 Şubat ve ardından yaşanan depremler, birçok meslektaşım için tarihi bir dönüm noktası oldu. Dünyanın tanık olduğu en büyük felaketlerden biriydi yaşadığımız. 50 binden fazla canımızı ve 29 gazeteci meslektaşımızı kaybettik. Yılın Basın Fotoğrafları jürisi de değerlendirmesinde bunu göz önünde bulundurarak deprem coğrafyasında yaşadığımızı hatırlatmak amacıyla 2024 ödüllerini daha çok deprem özelinde değerlendirdi. Tarihe görsel belge taşımanın en büyük amacı, o fotoğraf karelerine bakan insanların yaşanan acılardan ders çıkarmasıdır. Deprem gerçeğini unutturmamak adına bu yarışmada ödül alan kareleri sergilerle ve basılı yayınlarla kalıcı birer esere dönüştüreceğiz” diye konuştu.