Yazı: Öner Şan

Fotoğraflar:

Arif AKDOĞAN – Öner ŞAN  – Emre TAZEGÜL – Necati SAVAŞ – Yavuz ÖZDEN – İlkin ESKİPEHLİVAN – Alper İŞMEN – Serdar ÖZSOY – Aziz UZUN – Onur ÇAM – Uğur SAĞIROĞLU

Geleceğin Yıldızları Erzurum’da buluştu

Avrupa Olimpiyat Komitesince (EOC) düzenlenen ve Türkiye’nin ilk kez ev sahipliği yaptığı 2017 Avrupa Gençlik Olimpik Kış Festivali (EYOF 2017), Erzurum’da yapıldı. Yarışmalarda, 34 ülkeden 69’u Türk, 675 sporcu mücadele etti. EYOF 2017 organizasyonunda 600’ü gönüllü olmak üzere yaklaşık 2 bin görevli yoğun ve detaylı bir çalışma gerçekleştirdi. Sıfırın altında 15 derecede yapılan açılış törenlerine vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Avrupa’nın dört bir yanından gelen gençlerin katıldığı açılış töreni, renkli görüntülere sahne oldu.

 

Avrupa Olimpiyat Komitesince (EOC) 13’üncüsü düzenlenen ve Türkiye’nin ilk kez ev sahipliği yaptığı 2017 Avrupa Gençlik Olimpik Kış Festivali (EYOF 2017) Erzurum’da yapıldı.

TÜRKİYE 2 GÜMÜŞ VE 1 BRONZ KAZANDI

EYOF 2017’de Rusya, kazandığı 39 madalya ile organizasyonu ilk sırada tamamladı. Organizasyonda 19 altın, 9 gümüş ve 11 bronz ile toplamda 39 madalya elde ederek birinci olan Rusya’yı, Fransa, Slovenya, İtalya, Finlandiya ve Polonya takip etti. Türkiye ise yarışları 2 gümüş ve 1 bronz madalyayla 11. sırada bitirdi.

 

EYOF ERZURUM’DAN DOSTLUĞA YAPILAN ÇAĞRIDIR

Avrupa Gençlik Olimpik Kış festivaliyle yakından ilgilenen Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç da organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür etti. Sosyal medyadan yayınladığı paylaşımlarla genç sporculara destek veren Bakan Çağatay Kılıç, “Avrupa Gençlik Olimpik Kış Festivali, Erzurum’dan barışa, dostluğa, kardeşliğe yapılan çağrıdır.  Avrupa Gençlik Olimpik Kış Festivali’mizin gerçekleşme aşamasında en büyük emeğin ve desteğin sahiplerine; sporun ve sporcunun her zaman yanında olan Türkiye’nin vizyonunu değiştiren, uluslararası camiada sesimizi ve sözümüzü yükselten Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Sayın Başbakanımıza bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.

 

ERZURUM’A TAM NOT

Organizasyonun her açıdan mükemmel geçtiğini dile getiren EOC Genel Sekreteri Raffaele Pagnozzi, “Erzurum, anılarımızda en iyi EYOF kış festivali olarak kalacak” dedi. Pagnozzi, Erzurum’daki tesislerin çok iyi ve dünya standartlarında olduğunu da belirtti. Organizasyonla ilgili genel bir değerlendirme bulunan Pagnozzi, “Burada yetkililere övgü yağdırmak için daha fazla kelime bulamıyorum. Herkes oldukça ilgi ve emek gösterdi. Erzurum’daki ilk basın konferansımda EYOF 2017’nin en iyisi olacağını belirtmiştim. Şu an bu cümleleri doğrulamak benim görevim oldu. Erzurum, anılarımızda en iyi EYOF kış festivali olarak kalacak” ifadelerini kullandı.

 

EYOF’TAKİ İLK MADALYALARIMIZ

Erzurum’da düzenlenen 2017 Avrupa Gençlik Olimpik Kış Festivali’nde (EYOF 2017), snowboardda kızlar büyük slalom finalinde Türk sporcu Aydan Karakulak bronz madalya kazandı. Karakulak, EYOF’un kış organizasyonları bölümünde tarihte madalya kazanan ilk Türk sporcu oldu. 30 sporcunun yarıştığı yarışlarının finalinde 54 puan alan milli sporcu Aydan Karakulak üçüncülüğü elde etti.

1991 yılından bu yana yapılan Avrupa Gençlik Olimpik Kış Festivali’nde sürat pateni madalyası bulunmayan Türkiye’ye ilk derecesini Hazar Karagöl getirdi. Sürat Pateni Salonu’nda yapılan erkekler 1000 metre yarışlarında Türk sporcu Hazar Karagöl, tarihi bir başarı elde etti. 16 yaşındaki milli sporcu, yarışta liderliği zorlamasına karşın iki salise farkla ikinciliği elde ederek gümüş madalya aldı. Hazar Karagöl bu başarısıyla EYOF’un kış organizasyonları bölümünde Türkiye’ye ilk gümüş madalyayı kazandıran sporcu oldu.

Curling branşında ise kızlar kategorisinde finale kadar çıkma başarısı gösteren milli takım, finalde Rusya’ya 7-2 yenilerek gümüş madalya kazandı. Milli takım, organizasyonda Türkiye’ye bu branş da ilk madalyayı getirdi.

 

EYOF BAYRAĞI BOSNA HERSEK’E VERİLDİ

EYOF 2017’nin kapanış töreni Atatürk Üniversitesi yerleşkesindeki Oyunlar Köyü’nde yapıldı. Hava sıcaklığının sıfırın altında 20 dereceye düştüğü kentteki kapanış töreni, yarışmalarda ilk üçe giren sporculara madalyalarının verilmesiyle başladı. Madalya töreninin ardından bayrak geçişinin yapıldığı törende, Türk bayrağını snowboard slalomda bronz madalya kazanan Aydan Karakulak taşıdı. Törende, müsabakalar esnasında sporcuların çektiği kısa görüntülerden hazırlanan sinevizyon gösterimi izletildi. Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, törende genç sporculara seslenerek, “Bu güzel ülkenin, bu güzel şehrinde siz değerli misafirlerimizi bir hafta süresince ağırlamış olmaktan dolayı mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum.” dedi. Vali Azizoğlu’nun organizasyon bayrağını EYOF’un 2019’da Bosna Hersek’te yapılacak olması sebebiyle Saraybosna Belediye Başkanı Abdullah Skaka’ya vermesiyle süren törende, organizasyon başlangıcında Kiremitliktepe’deki atlama kulelerinin yanında yakılan EYOF meşale ateşi söndürüldü.