İdlib’i Sabah Gazetesi’nden Uğur Yıldırım ve Milliyet Gazetesi’nden Ünal Çam fotoğraflarıyla anlattı…

İDLİB TÜRKİYE İÇİN NEDEN ÖNEMLİ?

Türkiye, Suriye krizinde özellikle 2016’dan bu yana sınırlarını terörden temizlemekle mücadele veriyor. Azez-Cerablus, Afrin gibi 2016 Fırat Kalkanı ve 2018 Zeytin Dalı Harekat’nın gerçekleştirildiği bölgeler İdlib’e yakın noktalar.

İdlib’de yaşanacak bir savaş sonrası ortaya çıkacak kaos ortamı, bölgeyi DEAŞ ve benzeri terör örgütlerinin merkezi haline getirebilir. Türkiye, Hatay’ın hemen yanında yeni bir terör merkezine izin veremez. Mülteciler konusunda da İdlib’in Türkiye için önemi var. Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatlarıyla Kuzey Batı Suriye’de sağlanan istikrar ile bölgeye geri göçler yaşanmaya başlandı ve İdlib, Türkiye’den dönen mültecilerin Fırat Kalkanı bölgeleri dışında gidecekleri tek yer.

İdlib, yaklaşık 8 yıldır süren Suriye iç savaşının düğüm noktası, sınırlarını teröristlerden temizlemeye çalışan Türkiye içinse stratejik noktanın adı… Türkiye’nin çabalarıyla 2017’den bu yana çatışmasızlık bölgesi sayılan İdlib, Suriye’nin çeşitli bölgelerindeki çatışmalardan kaçan sivil halkın sığındığı son kale aynı zamanda.

Suriye’nin kuzeybatısında, Halep’e 60 kilometre uzaklıkta bulunan İdlib, Hatay ilimizin sınırında yer alıyor. Türkiye ile 130 kilometrelik sınır komşuluğu olan İdlib’in doğusunda Halep, kuzeydoğusunda Halep’in Afrin ilçesi, güneyinde Hama, kuzeybatısında Lazkiye illeri bulunuyor.

Türkiye, Rusya ve İran arasında imzalanan Astana Antlaşması çerçevesinde, 2017 Ekim ayında İdlib operasyonunu başlatan Türkiye, bugüne kadar bölgede 12 askeri gözlem noktası oluşturdu.