Hazırlıklarında son aşamaya gelinen Türkakımı Projesi’yle, Rusya’dan çıkan doğalgaz, Kırklareli’nin Vize İlçesi’ne bağlı Kıyıköy’den

Avrupa’ya geçecek. İşte bu köyde yaşayan ortaokul ve lise öğrencisi, 12-17 yaş aralığında yaklaşık 50 çocuk, profesyonellerden fotoğraf çekimini öğrendiler.

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği yönetim kurulu üyesi Cengiz Oğuz Gümrükçü’nün yönetiminde, 15 Nisan-15 Mayıs tarihleri arasında 4 hafta süren eğitim süresince Kıyıköylü gençler, hem fotoğraf çekmeyi öğrendiler hem de fotoğrafın ustalarını tanıma fırsatını yakaladılar.

Gümrükçü, South Stream Transport B.V (SSTTBV) ile ortak yürütülen fotoğrafçılık projesiyle, çocuklar ve gençlere fotoğraf ve fotoğraf çekimine farklı bakış açısı kazandırmayı amaçladıklarını ifade etti. Kursun ilk haftası, çocuklar TFMD’nin verdiği kompakt fotoğraf makinasının özelliklerini ve nasıl kullanacaklarını öğrendiler. Doğru fotoğraf çekimi nasıl olmalı, çekeceğimiz konuya hangi açılardan bakmalıyız, müdahale edilen ve edilmeyen fotoğra arda sonuç nasıl olur ve benzeri konularda eğitim alan çocuklar daha sonra uygulama aşamasına geçtiler.

FOTOĞRAFIN USTALARINDAN İPUÇLARI

Kursun ikinci haftasında gençler, yaşadıkları balıkçı kasabasının tarihi ve doğal güzelliklerine objekti n arkasından bakmanın key ni çıkarırken, üçüncü hafta bu eğlenceye fotoğrafın ustaları da dahil oldu. Gençler, TFMD Başkanı Rıza Özel ile İnstagram fenomeni foto muhabiri Mustafa Seven ile birlikte limanda çekim yaptılar ve onlardan fotoğraf çekimleriyle ilgili ipuçları aldılar. Son hafta ise TFMD yönetim kurulu üyeleri Tolga Adanalı, Necati Savaş ve Derya Yetim ile çekim yapma şansı yakalayan çocuklar, ustaların bakış açılarını öğrendiler.

Kursa katılan öğrencilerden Kıyıköy Ortaokulu’ndan Lara Özen, fotoğraf çekmeyi çok sevdiğini ama “daha iyi fotoğraf nasıl çekilir?” bilmediğini ifade ederken, “Kıyıköy’de böyle bir imkan karşıma daha önceden çıkmamıştı.

Kurs sayesinde nasıl fotoğraf çekilmesi gerektiğini öğrendim. Manzara fotoğra arı, karınca yuvaları, çiçekler, portre çalışmaları yaptık. Artık makinemi gittiğim yerlere götürüyorum” diye konuştu. Aynı okuldan 7. sınıf öğrencisi Yener Sezen de kurs çalışmaları sırasında limanda yaptıkları çekimlerden keyif aldığını ifade ederken, 8. Sınıf öğrencisi Sıla Koç da eğitimler sayesinde fotoğraf konusunda yanlış bildiklerinin doğrusunu öğrendiğini söyledi. Koç, “Daha önceden fotoğraf merakım vardı ama fotoğraf konusunda bir bilgim yoktu. Daha önceki çektiğim fotoğra ardan daha güzel çekmeye başladım artık. İleride de daha profesyonel fotoğraf çekmeye devam edeceğim.” dedi.

Kıyıköy Ortaokulu 7. sınıf öğrencisi Egemen Nak, kurs sayesinde temel kuralları öğrendiğini dile getirdi. Ailesinin de fotoğraf çekmesinden memnun olduğunu vurgulayan, Nak,”Onların da fotoğra arını çekiyorum. İleride de hobi olarak fotoğraf çekmeye devam etmek istiyorum” diye konuştu.

Puşkin Rus Okulu 8. sınıf öğrencisi Aylin Karaman ise kurs ile ilgili görüşlerini şöyle ifade etti:

“Kurs sonrasında daha farklı fotoğra ar çekmeye başladım, eğitmenlerimizin anlattıklarını hatırlayarak çekiyorum fotoğra arımı. Ailem de fotoğraf çekmemden memnun. Fotoğraf çekerken doğada da çok zaman geçiriyorum. “

KIYIKÖY VE İSTANBUL’DA SERGİ

Cengiz Oğuz Gümrükçü, 4 haftalık eğitimin sonunda serti kalarını alan gençlerin çalışmalarının yer alacağı sergilerin birincisinin Kıyıköy’de ikincisinin ise İstanbul’da düzenleneceğini ifade etti. Cengiz Oğuz Gümrükçü, gençlerin çalışmalarının Ankaralı fotoğraf severlerin görebilmesi için çaba sarf ettiklerini belirtirken, kurs boyunca kapısını açan Kıyıköy Resort Otelin sahibi Alptekin Yorulmaz’a da teşekkür etti