Christos Bonis, Yunanistan Basın Fotoğrafçıları Birliği Başkanı

1980 yılında mesleğe başlayan Christos Bonis, 1993 yılından bu Yunanistan’ın basın fotoğrafçılığı ajansı Eurokinissi’de görev yapıyor. 1994 yılından bu yana Yunanistan Basın Fotoğrafçıları Birliği’nde başkanlık görevini sürdüren Bonis’in fotoğrafları Atina’daki karma sergilerde sanat severlerle buluştu. Çalışmaları Yunanistan’da birçok önemli yayında kullanıldı. Bonis, 2008 yılında Botsis Gazeteciliğin Geliştirilmesi Vakfı ödülüne layık görüldü. Christos Bonis, Moskova ve İskenderiye Patrikhaneleri tarafından da üstün onur ödülü ile ödüllendirildi.

Costas Spathis, fotoğrafçı

Mimar Costas Spathis hava fotoğrafçılığı konusunda dünyanın önemli isimleri arasında yer alıyor. Çalışmalarında minimalist bir stil ve geometrik kompozisyonu birleştiren Spathis, drone fotoğraflarıyla sosyal medyada ilgi çekiyor.

Coşkun Aral, foto muhabiri

Coşkun Aral, 1 Mayıs 1956’da Siirt’te doğdu. Basın fotoğrafçılığı mesleğine 1974 yılında Günaydın ve Gün gazetelerinde başladı. 1976 yılında Ekonomi ve Politika gazetesinde devam etti. 1977 yılı, kanlı 1 Mayıs olaylarında çektiği fotoğraflarla ilk kez Sipa Press Ajansı yoluyla adını dünya basınında duyurdu. Bu olaya ilişkin fotoğraflarıyla Time, Newsweek dergilerinde yer aldı. 1980 yılında ilk defa Sipa Press Ajansı adına Türkiye dışında görev aldı.14 Ekim 1980 günü kaçırılan bir uçakta dünyada ilk kez hava korsanlarıyla bir röportaj gerçekleştirerek, Türk ve dünya basınında adından söz ettirdi. 1980 yılından itibaren sürekli olarak Lübnan, İran, Irak, Afganistan, Kuzey İrlanda, Çad ve Uzakdoğu’da meydana gelen savaşları görüntüledi. Yapım ve yönetimini üstlendiği Haberci programı Türkiye’nin yanı sıra uluslararası TV kanallarında da yayınlandı. Coşkun Aral, Türkiye’nin ilk bilgi ve belge kanalı İZ TV’nin kuruluşunda yer aldı ve genel yayın yönetmenliğini yaptı. 2012 yılında ODTÜ Üniversite Senatosu kararı uyarınca Coşkun Aral, mesleğinin gelişmesindeki öncü rolü, örnek kişiliği, ulusal ve uluslar arası başarıları ve ülkesine yaptığı katkılardan dolayı Üstün Hizmet Ödülü’ne layık görüldü. 2014’te İsveç’te Landskrona Fotoğraf Festivali tarafından seçilen Aral, Landskrona’da çalışmalar yapması için konuk edildi. “Exodus” adını verdiği sergisi şehirde sergilendi. 2016 yılında Exodus Déjà vu adını verdiği mülteciler üzerine gerçekleştirdiği sergi projesi 6 fotoğrafçının da katılımıyla Kuala Lumpur’da gerçekleşti.  2017’de Ankara ve İstanbul’un ardından 2018’de de Bangkok’ta açılan serginin bir sonraki durağı Lübnan olacak. Coşkun Aral bugün yeni fotoğraf sergilerine hazırlanıyor; Türkiye’de ve dünyanın değişik bölgelerinde kurumsal ve bağımsız belgeseller çekmeye devam ediyor.

Dursun Gündoğdu, TFMD Kurucu Üyesi

Dursun Gündoğdu, 1959’da Sivas’ta doğdu. İlk ve orta öğrenimini Ankara’da bitirdi. Gazi Üniversitesi Basın ve Yayın Yüksek Okulu’ndan mezun oldu. 1979 yılında Barış Gazetesi’nde çalışmaya başladı. Türk Haberler Ajansı ve Günaydın Gazetesi’nin Ankara bürolarında foto muhabiri, muhabir, haber müdürlüğü ve temsilcilik görevlerinde bulundu. Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı muhabirliği yaptı. 1989’da Günaydın Gazetesi Akdeniz Temsilciliği görevine getirildi. 1992’de Hürriyet Gazetesi Antalya Bürosu’nda göreve başladı. Hürriyet Haber Ajansı Antalya büro şefliği,

Hürriyet Akdeniz Haber Müdürlüğü görevlerinden sonra Hürriyet Gazetesi Akdeniz Bölge Temsilcisi oldu. Aynı zamanda Doğan Haber Ajansı Akdeniz Bölge Temsilciliği görevini de yürüttü. 2010 yılında bu görevlerinden ayrılarak Gün Haber’i (gunhaber.com.tr) kurdu.

Louisa Gouliamaki, Agence France Press Foto Muhabiri

Louisa Gouliamaki, Polonya’nın Gdynia şehrinde doğdu. Annesi Polonyalı, babası ise Yunan olan Gouliamaki, Atina Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi’nde fotoğrafçılık okudu. 1992’den bu yana foto muhabiri olarak görev yapıyor. 1996 yılında European Pressphoto Agency (EPA) Atina Bürosu’nun şef fotoğrafçısı oldu. EPA adına Yunanistan ve çevresindeki çeşitli siyasi, sosyal ve spor haberlerini takip etti. 1997’den 2000 yılına kadar Balkanlardaki kriz ve Kosova’daki çatışmaları fotoğrafladı. 2005 yılından bu yana Agence France Press (AFP) Atina bürosunda çalışan Gouliamaki, haber fotoğrafçılığının yanı sıra kişisel projeler üzerinde çalışıyor. Gouliamaki’nin fotoğrafları ulusal ve uluslararası yarışmalarda ödüller aldı. Yunanistan, Fransa, İngiltere ve ABD’deki galerilerde sergilendi. Louisa Gouliamaki’nin ödül aldığı başlıca yarışmalar: POYi, CHIPP, PIX3, Days Japan, IWMF,  Visa pour L’ image, Athens Photo Festival, Sarajevo Kış Festivali,  Humanity Photo Awards, Tashkentale, Lithuanian Photo Circle,  UNHCR.

Lefteris Pitarakis, Associated Press Foto Muhabiri

Lefteris Pitarakis, 1995’te meslek hayatına başladı, 1998 yılında Associated Press’te (AP) görev yapıyor. Pitarakis, AP’nin Yunanistan ve Balkanları da Orta Doğu çalışmalarında görev yaptı. 2000-2005 yılları arasında, Batı Şeria ve Gazze Şeridi’ndeki İsrail’e karşı Filistin ayaklanmasını belgeledi. Ayrıca Suriye, Mısır, Lübnan, Ürdün, Tunus, Libya ve Pakistan’daki çatışma ve olayları fotoğrafladı. ABD’nin Afganistan ve Irak’taki savaşlarını belgeledi. 2005-2015 yılları arasında Londra’da Avrupa ve Afrika’yı kapsayan ve birçok görevle Orta Doğu’ya seyahat etmeye devam etti. Halen, İstanbul merkezli olarak AP’nin Orta Doğu foto muhabiri. Çalışmaları uluslararası önemli yayınlarında kullanıldı, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nde sergilendi. Pitarakis halen, fotoğrafçılığın yanı sıra video ve metin formatlarında ve multimedya üzerine çalışıyor. Bir çok önemli ödül kazanan Pitarakis, 2006 yılında Lübnan’daki İsrail ile Hizbullah arasındaki savaşı sırasında çektiği karelerle AP’nin Pulitzer Ödülü’nde finalist olan foto muhabiri ekibi arasında yer aldı. Yunanistan’da foto muhabirliğine adanan ilk festival olan her yıl düzenlenen Atina Fotoğraf Dünyası festivalinin kurucu üyesi ve küratörü.

İlhan DEMİR, Gençlik ve Spor Bakanlığı

İlhan Demir, 1988 yılında Ankara’da doğdu. Hacettepe Üniversitesi Radyo Televizyon Bölümü ve Anadolu Üniversitesi Çalışma Ekonomisi Bölümü mezunu. Meslek hayatına 2004 yılında lise yıllarında TRT Haber Dairesi Başkanlığı’nda başladı. 2007 yılında sonra Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü basın biriminde ve Gençlik ve Spor Bakanlığında muhabir ve foto muhabiri olarak görev yaptı. 2012 yılında Spor Toto Teşkilat Başkanlığı’nda Basın Şube Müdürü oldu. 2018 yılından bu yana Gençlik ve Spor Bakanlığı Basın Müşavirliği görevini sürdürüyor. İlhan Demir, 2010 yılında Dünya Halter Şampiyonası’nda ve 2012 yılında Avrupa Halter Şampiyonası’nda Basın Direktörlüğü görevlerini yürüttü. 2012 yılında Avrupa Halter Federasyonunun da basın üyesi olarak atandı. Demir, Türkiye’nin ev sahipliğindeki uluslararası birçok spor organizasyonunun medya alanında farklı pozisyonlarda görev yaptı. Fotoğrafları ve yazıları ulusal ve uluslararası farklı mecralarda yayınlandı.

İrfan Altıkardeş, İhlas Haber Ajansı Genel Yayın Koordinatörü

Meslek hayatına 1 Ocak 1987’de Türkiye Gazetesi Bursa Bölge Müdürlüğü’nde başladı. 1993 yılında Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesini bitirdi. 1993 yılında kurulan İhlas Haber Ajansı’nın Bursa Bölge Müdürü oldu. Balıkesir, Çanakkale, Eskişehir, Kütahya, Yalova, Kocaeli, Sakarya, Bolu ve Zonguldak vilayetlerindeki ajansın bürolarını kurdu. Bursa’da yayıncılık alanında birçok ilki gerçekleştirdi. Bulgaristan’ın Belene kamplarında zülüm görenlerle röportajlar yaptı. Vatanına dönen 1989 göçünün sembol ismi Aysel’in hikayesi ile akıllarda yer eden Altıkardeş, ABD, Çin, Almanya, İspanya, İsrail, Yunanistan, Bulgaristan, Bosna Hersek, Makedonya, Arnavutluk, Suriye, Somali, Nijer, Pakistan, Tayland gibi ülkelerdeki birçok insani yardım ve uluslararası operasyonları İHA adına muhabir olarak izledi. 2016 yılından bu yana İhlas Haber Ajansı Genel Yayın Koordinatörlüğü görevini sürdürüyor. Altıkardeş, ayrıca yayıncılık alanında bir çok yazılım ve aplikasyonun projesinde, bu alandaki teknoloji geliştirilmesinde, yeni nesil 4.5 G yayın cihazını Türk mühendislerinin geliştirmesini ve üretmesini sağlayan ekiplerde yer aldı.

Mustafa Seven, foto muhabiri

Mustafa Seven, 1974 yılında Sivas’ta doğdu. 1995 yılında Sabah Gazetesi Dergi Grubu’nda başladığı foto muhabirliği kariyerini sırasıyla Hürriyet Dergi Grubu, Gazete Pazar, Milliyet ve son olarak fotoğraf editörlüğünü üstlendiği Akşam gazetesinde sürdürdü. Mustafa Seven çalışmalarını “hayata tanıklık etmek” diye tarif ettiği sokak fotoğrafçılığı konusuna yöneltti. Uzun yıllar serbest foto muhabiri olarak çalışmaya devam eden Mustafa Seven, yerel ve global markalar için yurtiçinde ve yurtdışında yaptığı projeleri ile bağımsız olarak fotoğraf üretmeye, sokağı anlatmaya ve içinde yaşadığı dönemi belgelemeye devam ediyor.

Tolga Adanalı, Depo Photos Yayın Yönetmeni

Tolga Adanalı, Karadeniz Ereğli’de doğdu. Liseyi TED Koleji’nde, üniversiteyi Ege Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı bölümünde tamamladı. New York’ta School of Visual Arts’da görsel sanatlar üzerine yüksek lisans yaptı. Gazeteciliğe, üniversite eğitimi sırasında İzmir’de Yeni Asır Gazetesi Dış Haberler Bölümü’nde başladı,  Hürriyet İzmir Bürosu’nda muhabir ve foto muhabiri olarak çalıştı. 2000 yılında Anadolu Ajansı İzmir Bürosu’na geçen Adanalı, bu kurumda sırasıyla İzmir, Ankara, New York ve İstanbul Bürolarında 12 yıl foto muhabiri olarak çalıştı. Adanalı, 2012 yılında Türkiye’nin saygın foto muhabirlerinden bir grupla Depo Photos Fotoğraf Ajansı’nı kurdu. Halen Depo Photos’ta foto muhabir, editör ve yönetici olarak çalışmaya devam ediyor. Tolga Adanalı, aynı zamanda kurum ve şirketlerin de fotoğraf işleriyle ticari olarak ilgileniyor.  Foto muhabirliği adına başta Irak, Afganistan, Libya, Somali, Haiti, Gölcük, Van gibi bölgeler olmak üzere pek çok savaş, çatışma ve deprem, sel gibi doğal afet ortamında görev yapan Adanalı, son yıllarda ağırlıklı olarak spor organizasyonlarında fotoğraf çekiyor. Euroleague’in Türkiye’deki resim fotoğrafçısı Adanalı, futbol baştan olmak üzere pek çok spor mücadelesinde fotoğraf çekmeye devam ediyor. Adanalı’nın aralarında TFMD Yılın Basın Fotoğrafları “Yılın Basın Fotoğrafı” ödülünün de aralarında bulunduğu 30’un üzerinde fotoğraf ödülü bulunuyor.

Rıza ÖZEL, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Başkanı / Hürriyet Foto Muhabiri

Rıza Özel, 1976 yılında Antalya’da doğdu. Profesyonel olarak 1993 yılında Hürriyet Gazetesi’nde gazeteciliğe adım attı. Sırasıyla Hürriyet, Sabah ve Anadolu Ajansı’nda görev yaptı. Halen Hürriyet Gazetesi’nde foto muhabiri olarak mesleğini sürdürüyor. Özel, 2009 yılından bu yana da Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nde başkanlık görevini yürütüyor. ABD’nin Irak Savaşı sırasında Bağdat’ta, İsrail’in Hizbullah Savaşı sırasında Lübnan’da, Somali başta olmak üzere pek çok çatışma bölgesinde, Marmara, İran Bam, Dinar depremleri gibi birçok doğal afette, farklı spor branşlarında dünya ve Avrupa şampiyonalarını fotoğrafladı. Türkiye’deki önemli Uluslararası spor organizasyonlarında fotoğraf ekiplerinde koordinatör olarak görev yaptı. G20, NATO, İKÖ gibi politik zirveyi dünyanın farklı ülkelerinde fotoğrafladı. Gazetecilik ve basın fotoğrafçılığı alanında uluslararası ve ulusal 30’un üzerinde ödülü bulunan Özel, Somali’de çektiği fotoğraflarla New York merkezli PDN en iyileri listesinde yer aldı. Özel, çalışmalarıyla birçok sivil toplum örgütü, üniversite ve organizasyon tarafından da takdirle karşılanan 40’a yakın ödül ve belge ile onurlandırıldı.

ÖZEL JÜRİLER

 “AB Yeşil Düzen Özel Ödülü” Özel Jürisi

Büyülelçi Christian Berger, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı

1 Kasım 2016 tarihinden bu yana Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı olarak görev yapan Christian Berger, 1989-1994 yılları arasında Gazze ve Kudüs’te, BM Filistinli Mülteciler için Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nda (UNRWA) ağırlıklı olarak hukuki konularda çalıştı; aynı dönemde ayrıca, İsrailli ve Mısırlı makamlar ile dönemin Filistin Yönetimi nezdinde irtibat görevlisi olarak hizmet verdi. Golan Tepelerinde (UNODF-Birleşmiş Milletler Ateşkes Gözlem Gücü) Avusturya’nın BM-Barış Gücü Taburunda operasyon sorumlusu olarak görev yaptı. 1994-1996 döneminde Viyana’da Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Direktör Yardımcısı ve AGİT Daimi Konseyi Sekreteri olarak çalıştı. Ayrıca Ortak Danışma Grubu (Avrupa’da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması) ve Açık Semalar Danışma Komisyonu Genel Sekreter Yardımcısı olarak görev yaptı. 1997 yılında Berger, Brüksel’de Avrupa kurumlarına katıldı. Önce Bölgeler Komitesi’nde çalıştı, ardından 1999’da Avrupa Komisyonu’nda (DG RELEX-Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü) görev yapmaya başladı. Komisyon’da ilk önce Suriye ile ilişkilerinden sorumluydu, 2001’den itibaren başta İsrail-Filistin barış süreci olmak üzere, Orta Doğu konularında Siyasi Danışman olarak hizmet verdi. 2005 – 2006 döneminde Dörtlü Özel Temsilcisi James Wolfensohn’ın  AB Temsilcisi olarak görev yaptı ve özellikle Refah Anlaşması (Mısır-Gazze sınır kapısı) ve Erişim ve Hareket Anlaşması ile Filistin topraklarında ekonomik toparlanma ve yönetişim konularında çalışmalar yürüttü. 2006 -2008 arasında Avrupa Komisyonu Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü bünyesinde Kriz Müdahale & Barış İnşası Birim Başkanlığını yürüttü. Sorumlulukları arasında dünyanın farklı bölgelerinde kriz müdahale, çatışmaların önlenmesi ve barışın inşası konularında Avrupa Komisyonu tarafından uygulanacak çalışmaların eşgüdümü, politikaların tespiti, planlanması ve uygulanmasının yanı sıra İstikrar Aracının yönetimi de yer aldı. 2008- 2011 döneminde Kudüs’te AB Temsilcisi / Delegasyon Başkanlığı görevini üstlendi. 2011-2016 arasında Brüksel’de Avrupa Birliği Dış İlişkiler Servisi-EEAS bünyesinde Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dan sorumlu Direktör / İdari Direktör Yardımcısı olarak görev yaptı. Avusturya vatandaşı olan Christian Berger, evli ve iki çocuk babasıdır. Viyana ve Londra Üniversitelerinden hukuk diploması sahibi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı “Sıfır Atık Özel Ödülü” Özel Jürisi

Füsun DEMİRAY, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Füsun Demiray, 1966 yılında Denizli’de doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi ile Anadolu Üniversitesi Fotoğraf ve Kameramanlık Bölümü’nü tamamladı. Özel kurumlarda bir dönem temel fotoğrafçılık eğitimleri ve Bilkent Üniversitesinde photoshop eğitim semineri verdi. Tekin Ertuğ Atölyesinde uzun bir süre fotoğraf üzerine çalışmalarını sürdürdü. Halen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı’nda görev yapan Demiray, Hamamönü Sanat Sokağındaki atölyesinde fotoğraf ve resim çalışmalarına devam ediyor. Demiray, yurtiçi ve yurtdışında karma sergilere katıldı ve basılı ve sanal ortamda deneme yazıları yayımlandı.

Türkiye Güzellikleri Özel Jürileri

Adem Meleke, Gezgin Foto Dergisi Yayın Yönetmeni

Adem Meleke, 1972 yılında İstanbul’da doğdu. Marmara Üniversitesi Matematik (İngilizce) Lisans, Marmara Üniversitesi İşletme Lisans, Ukranian University Bussiness and Law (Lisans+Pre MBA) Preston University Pazarlama Yönetimi (Yüksek Lisans + PhD), York University Dijital Pazarlama (PhD) eğitimleri aldı. 2003 yılında kurduğu ISC Eğitim isimli Eğitim danışmanlık firması 2010 yılından bu yana Amerika Merkezli Fibona Academy ismiyle devam ediyor. 2010 yılında kurduğu İstanbul ENT Center isimli Sağlık merkezi ise halen Erbil-Irak’ta hizmet veriyor. 2008 yılında kurduğu İletişim ajansı 2013 yılında Gezgin Medya isimli medya şirketine dönüştü ve halen medya alanında faaliyet göstermeyi sürdürüyor. 2014 yılı Ocak ayında yayınlamaya başlayan GezginFoto dergisi tüm Türkiye’de kitap evleri ve gazete bayilerde dikkat çekiyor. Meleke aynı zamanda İHA için foto muhabirliği yapıyor. Meleke’nin medya, fotoğraf ve iş dünyası ile ilgili bir çok sivil toplum örgütünde aktif üyeliği var.  Yusuf Erdem Erdem isimli bir çocuk babası Meleke’nin “Mobil Fotoğrafçılığın 33 Altın Kuralı” isimli bir de kitabı yayımlandı.

Ümit Kozan, TFMD Üyesi

Ümit Kozan, 1966 yılında Ankara’nın Balâ ilçesinde dünyaya geldi. Gazeteciliğe 32 yıl önce Hürriyet Haber Ajansı’nda (HHA) başlayan Ümit Kozan, mesleğine Doğan Haber Ajansı ve Demirören Haber Ajansı (DHA) Ankara Bürosu’nda devam etti. Görev yaptığı 29 yıl boyunca foto muhabiri, muhabir, haber müdürü olarak Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanındaki sıcak olayları yakından takip etti. 2014 yılında DHA Ankara Temsilciliği görevine getirilen Kozan, 2019 yılında Demirören Haber Ajansı’ndan emekliye ayrıldı. Kozan, bugüne kadar basın dernek ve örgütleri ile bazı sivil toplum kuruluşlarının düzenlediği yarışmalarda 20’nin üzerinde ödül aldı. Kozan, evli ve bir çocuk babasıdır.

Ayhan Göksel, ASKA Lara Genel Müdürü

Ayhan Göksel, Akdeniz Üniversitesi’nde eğitimini sürdürdüğü ilk yıllarda turizm sektörüne adım attı. Bellboy olarak çalışmaya başlayan Göksel, mezuniyetinin ardından sektörde adım adım yükseldi. 2002’de Rixos Tekirova’da ön büro departmanında Shift Leader olarak başlayan yolculuğu Rixos’a ait 8 farklı otelde  7 kez terfi alarak ilerledi. Grubun yurt dışı açılan otellerinde açılış ekibinde görevler aldı. 2016-2017 yılları arasında Bellis Deluxe Otel İşletme Müdürlüğü, 2018-2020 yılları arasında Kirman Belazur Otel İşletme Müdürlüğü görevlerini başarı ile sürdürdü. Göksel, kariyerine Ocak 2020 tarihinden bu yana Aska Grubuna ait Aska Lara otelinde Genel Müdür olarak devam ediyor. Aynı zamanda istikrarlı bir şekilde turizm sektöründe büyüyen Aska ailesinde bilgi ve tecrübelerini yeni yönetici adaylarına aktarıyor.Otelden ayrılabildiği anların büyük çoğunluğunu eşi Gülden ile kızları Derin ve Deniz ile geçiriyor.