“HEM ÇOK KÖKLÜ HEM DÜNYADA SERGİLENECEK”

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin ülke tanıtımına katkı amacı ile düzenlediği “Türkiye Güzellikleri 2022” ödüllerinin birincisi Ahmet Aslan oldu. 5 yıl önce Yılın Basın Fotoğrafları’na ayrı bir kategori olarak eklenen “Türkiye Güzellikleri” son üç yıldır da amatör ve profesyonel tüm fotoğrafçıların katılımına açık ayrı bir yarışma olarak organize ediliyor. Ahmet Aslan Aldığı ödülün değerini, “Hem çok köklü olması hem de seçilen fotoğrafların dünyanın çeşitli yerlerinde sergilenecek olması bu ödülü ayrı kılıyor” sözleriyle anlattı. Türkiye Güzellikleri”nin birincisi Ahmet Aslan’la fotoğrafı ve fotoğrafın hayatındaki yolculuğunu Foto Muhabiri Dergisi için konuştuk: Fotoğraf merakım 2015 yılında başladı. Köy okulunda çalıştığım için yıllardır doğa ile iç içeyim. Bu vesileyle doğadaki değişimi ve güzellikleri cep telefonumla kayıt altına almaya başladım. Zamanla telefonunun yetmediğini fark ettim ve fotoğraf makinesi aldım. Makine aldıktan sonra fotoğrafa olan tutkum artmaya başladı. Bütün planlarımı ve gezilerimi fotoğraf endeksli yapmaya başladım. Fotoğrafla beraber ülkemizin neredeyse tamamını gezme ve belgeleme şansım oldu. ‘81 şehir 81 fotoğraf’ isimli projemi tamamlamak üzereyim. Son iki yıldır da çalışmalarımı insan ve yaşam üzerine yoğunlaştırdım.

 

“GÖZÜMÜN GELİŞMESİ İÇİN ÇOK PRATİK YAPTIM”

Fotoğrafa başladığım dönemde çevremde bu alanla ilgilenen pek kimse yoktu. O yüzden kendimi geliştirme konusunda bocalama süreci geçirdim. Ama fotoğraftan kopmayı hiç düşünmedim. 2017 yılında Anadolu Üniversitesi Fotoğrafçılık ve Kameramanlık bölümünü bitirdim. Makinemi aldıktan sonra hem online hem yüz yüze eğitimler aldım. Ama esas gelişimi ülkemizi gezip, uygulamalar yaparak kaydettim. Fotoğraf gözümün gelişmesi için çok pratik yaptım, halen de çalışmalarıma devam ediyorum.

DÜNYADA SERGİLENECEK OLMASI BU ÖDÜLÜ AYRI KILIYOR

Foto Muhabirleri Derneği’nin düzenlediği yarışmadan 2019 yılında ödül alan arkadaşlarımın vesilesiyle haberdar oldum. Yarışmaya da ilk defa bu yıl katılma fırsatım oldu. Daha önce birçok yarışmada ödül aldım. Ama bu yarışmanın hem çok köklü olması hem de seçilen fotoğrafların dünyanın çeşitli yerlerinde sergilenecek olması bu ödülümü ayrı kılıyor.

 

ÖDÜL ALAN FOTOĞRAFIN HİKAYESİ

Fotoğrafımı Şanlıurfa’nın kadim ilçesi Harran’da çektim. Harran, kar yağışına nadir denk gelebileceğiniz bir bölgedir. Fotoğraf gezisi için Şanlıurfa’ya gitmiştim. Sabah uyandığımda kar yağdığını görünce rotamı Harran’a çevirip kümbet evleri fotoğraflamak istedim. Harran’a yetiştiğimde hava şartlarının oluşturmuş olduğu atmosferik perspektif beni çok etkiledi. Ve bu büyüleyici ortamı farklı açılardan fotoğrafladım.

 

AHMET ASLAN KİMDİR?

1989 yılında Hatay’da doğan Ahmet Aslan, ilk ve ortaöğrenimini de bu kentte tamamladı. 2008 yılında Çukurova Üniversitesi, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği bölümüne yerleşti. 2012 yılında mezun olup Kahramanmaraş’a atanan Aslan, halen Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesindeki bir köy okulunda görevine devam ediyor.