MUSTAFA’NIN MARDİN’İ

Mardin’den çektiği fotoğraflarla birçok ödül kazanan Mustafa Kılıç, zaman zaman kentte düzenlenen fotoğraf etkinliklerinde aktif rol üstlenerek yaşadığı kentin tanıtımına omuz veriyor. Yaşadığı kente aşık fotoğrafçı, kente gelen fotoğraf tutkunlarının yakından tanıdığı bir isim… Mustafa Kılıç’la Mardin aşkını ve fotoğrafı konuştuk;

Röportaj: Günsu ÖZMEN

“Kiliseleri, manastırları, tarihi konakları, dizi setleri ile ünlenen köyleri, tarihi yapıları, kültür ve sanat dolu sokakları, taş işçiliğinin etkileyici örnekleri ile Mezopotamya’nın incisidir, Mardin… Güneydoğu Anadolu’nun tarih, kültür, din ve turizm merkezi burası. İnsan bu kentte yaşar da nasıl aşık olmaz?” diyerek Mardin’e olan tutkusunu anlatan Mustafa Kılıç’ın hayatını izlediği Ara Güler, belgeseli şekillendirmiş. Kılıç, fotoğrafın hayatına girişini şu sözlerle aktardı;

“Lisedeydim, Ara Güler’i bir televizyonda gördüm. Hikayesi çok etkiledi beni. O yıllarda kararımı verdim, bir fotoğraf makinesi aldım ve Mardin’in tarihi sokaklarında amatörce deklanşöre basmaya başladım. İşte bu başlangıç benim hayat çizgimi belirledi. Üniversite tercihimi de buna göre yaptım ve iletişim okudum. Muş ve İstanbul’da Gazetecilik, Radyo ve Televizyon Bölümü’nde eğitim gördüm. Eğitim hayatım sırasında da fotoğrafa ağırlık verdim. Okul kendimi geliştirmemde daha büyük fırsat oldu. Üniversite bitince Mardin Valiliği’nde foto muhabiri olarak başladım. Hala bu görevimi sürdürüyorum.”

EN UZUN SOLUKLU PROJEM MARDİN

Fotoğraf dünyasının kendisini Mardin fotoğrafları sayesinde tanıdığını anlatan Mardin sevdasını ise şöyle anlattı;

“Mardin’de yaşayan bir fotoğraf tutkunu olarak karelerimde bu kente yoğunlaştım. Fotoğrafı, bu kentin sokaklarında sevdim. Mardin’in tarihi mekanları, kültürel değerleri, yaşamı ve insanını fotoğrafladım. Mardin sadece merkeziyle değil her ilçesiyle çok değerli. Midyat’ın tarihi mekanları, Derik’in zeytini, Mazıdağı’nın pekmezi, Dargeçit’in Boncuklu Tarlası, Dara’nın antik kenti… Her yanı ayrı bir değer… Elbette çok farklı projelerde çalıştım. Mezopotamya’da yaşayan dövmeli kadınlar, bölgedeki mülteciler, Covid’le mücadele eden sağlık çalışanları, pandemi, fotoğraf projelerimden bazıları… Ama en uzun soluklu ve bitmeyecek projem Mardin…

PROJELERLE KENTİ TANITIYOR

Mardin’de çektiğim fotoğraflarla çok ödül aldım. Aldığım ödülleri tek tek anmak şımarıklık olur, uzun bir liste. Bu sayede Mardin’in tanıtımına da katkı sağladığıma inanıyorum. Mardin özelinde çok çalıştığım için fotoğraf tutkunları, fotoğraf için tura çıkanlar, fotoğraf sayesinde tanıştığım pek çok isim Mardin’i gezmek istediğinde beni buluyor. Onlara da fotoğraf çekilecek yerler, gidilecek bölgeler konusunda yardımcı olmaya çalışıyorum. Yaşadığım kentin güzelliklerini başkalarının da görmesi için fotoğraf çekiyorum. Ama bir dönem sonrasında bu güzelliklerin daha farklı gözlerle de anlatılması gerektiğini gördüm. Böylece kentteki fotoğraf etkinliklerinde rol üstlenmeye, hatta projeler üretmeye düzenlenmesinde emek sahibi olmaya başladım. Yaşadığım bölgenin değerlerini tanıtmak adına Mardin’de 4 kez ulusal ve uluslararası foto safaride, ilçelerde de iki farklı fotoğraf günlerinde koordinatör olarak görev aldım.”

HERKESİN GÖRMESİ GEREKEN AÇIK HAVA MÜZESİ

“Mezopotamya Ovası’nı yüksek dağlardan selamlayan tarihin kültürle harmanlandığı şehir, Mardin… Tarihi yapıları insanı kendine çeken bir etkileyiciliğe sahip. Burası dillerin ve dinlerin şehri” diyen Mustafa Kılıç, fotoğraf meraklıları için Mardin’i şöyle tanıttı;

“Dört bir yanı tarihi yapılarla çevrili bu kent Mezopotamya’nın kadim şehirlerinden. Köklü geçmişi ve zengin kültürel değerleriyle keşfedilmeye değer bir hazine Mardin. ‘Gece gerdanlık, gündüz mezarlık’ derler ya… İşte o söz, bu kent için söylenmiş… Camiileri, kiliseleri, mimarisi, ovaları ile taş diyarların şehri… Taşın dile geldiği şehir… Kültürlerin ve dinlerin kardeşçe yaşadığı, dar sokaklarında aşk hikayelerin yaşandığı, evlerden zılgıtların yükseldiği bu şehir, Ulu Camisi, Kırklar Kilisesi, Kasimiye Medresesi, Deyrulzafaran Manastırı, Mor Gabriel Manastırı, Zinciriye Medresesi, Abbaraları, Antik Kent Darası, Dargeçit’teki Boncuklu Tarlası, Derik’teki zeytiniyle herkesin görmesi gereken bir açık hava müzesi.

“KADİM ŞEHİR” SÖZÜ ÜZERİNE YAKIŞIYOR

‘Kadim şehir’ sözünün üzerine en çok yakıştığı kentlerin belki de başında geliyor Mardin. Yukarı Mezopotamya’nın en eski şehirlerinden biri. Milattan Önce 4 bin 500’den başlayarak klasik anlamda yerleşim alanı olmuş burası. Subari, Sümer, Babil, Mitani, Asur, Pers, Selevkos, Roma, Bizans, Emevi, Abbasi, Selçuklu, Artuklu, Karakoyunlu, Akkoyunlu ve Osmanlı dönemine ilişkin birçok yapıyı bünyesinde harmanlamış. Yüzyıllarca farklı kültür ve dinlerin bir arada kardeşçe yaşadığı Mardin, Süryaniler için de önemli bir merkez olmuş. Bu yüzden Süryanilerden kalma tarihi yapıları, gelenek ve sembolleri ile de görülmeye değer. Artuklu, Dargeçit, Derik, Kızıltepe, Mazıdağı, Midyat, Nusaybin, Ömerli, Savur ve Yeşilli tüm bu ilçeleri tarih ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini bekliyor…”

MUSTAFA KILIÇ KİMDİR?

Mardin Kızıltepe’de doğan Mustafa Kılıç, Muş Alparslan Üniversitesi Radyo ve Televizyon Programcılığı bölümünü birincilik ile tamamladı. İstanbul Yeni Yüz Yıl Üniversitesi Gazetecilik bölümünde lisansını tamamladı. Muş Alparslan Üniversitesi Basın-Yayın biriminde çalıştı, TRT’de eğitim aldı. Halen Mardin Valiliği’nde çalışmaya devam ediyor. AFAD Gönüllüsü olan Mustafa Kılıç’ın fotoğraf alanında AFIAP – GPU CR1- G.APS -COSBR – Hon.CPE – Hon.BGF ünvanları bulunuyor. FIAP 13. Dünya Kupası 2018’de “13th FIAP Clubs’ World CUP” Dünya İkinciliği / FIAP Gümüş Madalya alarak büyük başarıya imza attı. 2018 yılında Mardin Büyükşehir Belediyesi desteği ile yirmiye yakın özel eğitimli çocuğa fotoğraf eğitimi verdi. Proje sonunda bir de fotoğraf sergisi açıldı. 2022 yılında Dünyanın en prestijli fotoğraf festivallerinden olan Siena Awards Fotoğraf Festivalinde “Siena Olağanüstü Sanat Eseri” ödülü aldı. Fotoğrafçılığa 2009 yılında başlayan Kılıç, Mardin’i ve eski Mardin’i konu alan fotoğraflarıyla tanındı. Birçok dergide fotoğrafları yayınlanan Covid-19 ve Kahraman Sağlık Çalışanlarımız, Masal Şehrim Mardin, Şehri- Mardin, 47 Mardin gibi bir çok sergide fotoğrafları yer alan, Ulusal ve Uluslararası yarışmalarda derece ve ödüller kazanan Mustafa Kılıç, bir çok yarışmada da jüri koltuğunda oturdu. Mardin Valiliği ve İl Sağlığı Müdürlüğü destekleriyle” Covid-19 ve Kahraman Sağlık Çalışanlarımız”, Mardin Valiliği ve Mardin Büyükşehir Belediyesi “Engelsiz Mardin”, Derik Kaymakamlığı ”Şehit Kaymakam Muhammet Fatih Safitürk” anısına Derik FotoMaratonu, Derik Kaymakamlığı “Şehit Kaymakam Muhammet Fatih Safitürk” anısına Derik-Mazıdağı Çağrılı Fotoğraf Günleri, Mardin Valiliği “Mülteci Yaşamlar”, Mardin Valiliği ve Mardin Büyükşehir Belediyesi FotoMaraton projelerinde, proje koordinatörü olarak görev aldı.