Spor fotoğrafı değerli bir gözünü kaybetti.

ONUR ÇAM’IN ARDINDAN….

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği üyelerinden, spor fotoğrafçısı Onur Çam, İzmir’de bisikletiyle geçirdiği bir kazanın ardından aramızdan ayrıldı. İzmir’in Narlıdere ilçesinde bisikletiyle kamyona arkadan çarpan spor fotoğrafının değerli ismi Çam 56 yaşında yaşamını yitirdi. İstanbul’da aile mezarlığına defnedilen Onur Çam, derneğin Yılın Basın Fotoğrafları yarışmalarında da ödüller kazanmış bir isim…

Onur Çam’ı fotoğraf yolculuğunu, fotoğrafları ile Foto Muhabiri Dergisi sayfalarına taşırken saygıyla anıyoruz…

Yazı: Günsu ÖZMEN

Bir röportajında fotoğrafa ilgisinin çocuk yaşlarda başladığını anlatan Çam, fotoğrafa nasıl başladığını şöyle dile getirmişti;

“Fotoğrafa olan merakım 1970’lerde Meydan Larousse’un yayınladığı 2. Dünya savaşına ilişkin iki ciltlik kitapla başladı. Fotoğraf maceram, oradaki fotoğrafları tek tek inceleyip o fotoğrafları nasıl çektiklerini merak ederek başladı. İlerleyen yıllarda Magnum ajansın fotoğraflarını inceledim. Savaş muhabirlerini özellikle takip etmeye başladım. Fotoğrafla ilgili her şeyi merakla okudum. Bu beni insanla çalışmaya itti. Oradaki duyguyu olayı fotoğraflamak önemliydi. Zamanla sokakta fotoğraflar çektim. Gittiğim ülkelerde fotoğraflar çektim. Gittiğim her yeri, farklı coğrafyaları, farklı kültürleri, farklı renkleri fotoğraflarıma taşıdım…”

“NE OLACAĞINI ASLA KESTİREMEZSİNİZ”

Çam, spor fotoğrafının hayatında büyük bir yer tuttuğunu her fırsatta dile getiriyordu. Sohbetlerinde de konu sık sık spor fotoğrafı üzerine olurdu. “Fotoğraf konusunda birçok şeyi geçmişten biriktirdiklerimin üzerine koyarak inşa ettim” sözleriyle kendini anlatan Çam, spor fotoğrafı çekerken hissettiklerini de şu sözlerle aktarıyordu;

“Spor fotoğrafı çekmek duygu olarak çok farklı. Benim için çok etkili…. Çünkü orada bir mücadele var. Kaybetme duygusu, kazanma duygusu var. O mücadele sırasında verilen bir enerji var. O an deklanşöre bastığınızda bunları yansıtıyorsunuz. Her zaman size sürprizlere açık bir alan spor fotoğrafçılığı. Dinamiği çok yüksek bir iş. Ne olacağını asla kestiremezsiniz.”

ZORLUKLARI İÇİN İLGİ ODAĞI OLDU

Spor fotoğrafının farklı alanlarında deklanşöre basan Onur Çam, mesleğinin zorluklarını da bir röportajında “Spor farklı bir alan. Birçok farklı argümanı bir arada kullanabilmeniz nerede hangi ekipmanla fotoğraf çekeceğinizi bilmeniz lazım. Ekipman çok önemli, tabii birden fazla ekipmana ihtiyaç oluyor. Spor çünkü anlık olan pik noktası yüksek bir alan. Sporcuyu tanımanız, o spor ortamını tanımanız gerekir. Her branşın kendi içinde kuralları var. Fotoğrafı çekebilmek için çektiğiniz branşı tanımanız gerekiyor. Çalıştığınız ortamın tozlu olabilir, ışığın yetersiz olduğu bir ortam olabilir, kilometrelerce yürümek ya da bir kare için kilometrelerce tırmanmanız gerekebilir. Ve bunu çok soğuk ya da çok sıcak bir günde yapmak zorunda kalabilirsiniz. Bunların hiçbirini göz ardı edemezsiniz. Spor fotoğrafı birçok farklı şeyi barındırıyor. Bu zorluklarıyla birlikte benim için hep ilgi odağı oldu. Sporda biraz siz yaratıyorsunuz. Ama şansınız da önemli. Anlık bir olay çünkü sizin önünüzde gerçekleşebiliyor” sözleriyle dile getirmişti.

SPORTİF DELİLİK

Hürriyet Gazetesi’nde Rıza Özel için yaptığım röportaj sırasında da kurduğu GoShots ajansını anlatırken “Sportif delilik” yaptığını şöyle anlatmıştı;

“Amatör spor dallarını fotoğraflamayı seviyorum. Sıra dışı fotoğraflar yakalıyorsunuz. Ama daha az ilgi gören bu alanlarda fotoğraf çekmek, bu işi meslek veya ticari olarak seçmek, herkese göre delilikti. Biz bir delilik yaptık. Şubat ayından bu yana web sitesi yayında. Hayal bile edemeyeceğimiz tepkiler alıyoruz. Demek ki bu işe bir deli lazımmış.”