SPOR FOTO MUHABIRI GERRIT VANKEULEN

Yılın Basın Fotoğrafları yarışmasını ve değerlendirilen fotoğrafları nasıl buldunuz? Değerlendirir misiniz?

 Ben spor fotoğrafçısıyım ve ağırlıklı olarak spor fotoğrafları çekiyorum ama diğer alanlara da ilgim var. İlk kez buradayım ve davet için de çok teşekkür ederim. Fotoğraflara gelecek olursam, standardı çok yüksekti ve bu sayede Türk foto muhabirlerinin de işlerinde fazlasıyla uzman olduğunu fark ettim. Bu beni ayrıca mutlu etti. Fotoğrafların kalitesi, kompozisyonu ve düşünülmesi güzeldi. Kendi uzmanlık alanım olan spor fotoğraflarında ise foto muhabirlerin ekipmanlarının yapabileceğinden daha fazlasını yaptığını fark ettim.

Foto muhabirlerinin çalışma şartlarını biliyor musunuz? Türkiye’deki çalışma şartlarını biliyor musunuz?

Türkiye’ye futbol fotoğrafları çekmek için yıl içinden birden fazla geliyorum. Çoğu foto muhabirle tanıştım ve yapabildiklerinin en iyisini yaptıklarına şahit oldum. Tanıştığım foto muhabirlere bu işin Avrupa’da nasıl yapıldığını ve neler çekilmesi gerektiğini anlattım anlatmaya da devam ediyorum. Foto muhabirlerinin nasıl evirildiğini, nasıl para kazanabileceklerini ve bunun için de hangi yöntemleri izlemesi gerektiklerini elimden geldikçe anlatmaya çalışıyorum.

Türkiye Foto Muhabirlerin Derneği 38 yıldır Yılın Basın Fotoğrafları yarışmasını gerçekleştiriyor. Siz bu organizasyonu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Hollanda’da bulunan arkadaşlarım biraz ukalalıkla “biz en iyisiyizdir” derler ama ben Hollanda’da daha önce böyle bir organizasyon görmedim. Fotoğrafçılarla ilgilenen böyle bir dernek yapısı yok sadece bir yarışma düzenleniyor o da “Gümüş Kamera Yarışması”dır. Siz ise hem foto muhabirlerle ilgileniyorsunuz hem de yarışmalar düzenliyorsunuz. Bu da birbirinizle olan iletişimin artmasına sebep oluyor bizde ise sadece yarışma var.