BURAK EMEK DHA

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce, tarihi Zeynel Bey Türbesi ve Artuklu Hamamı’nın ardından Ilısu Barajı göl alanında kalan İmam Abdullah Zaviyesi’nin türbe bölümü de Geçtiğimiz Eylül ayında Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı’ndaki yeni yerine taşındı.

Taşınıp aynı yol üzerine yeni yerlerine yerleştirilen 3 tarihi eseri, ilk kez DHA tarafından drone ile havadan görüntülendi. Sırasıyla taşınan Zeynel Bey Türbesi, Artuklu Hamamı ve İmam Abdullah Zaviyesi, Arkeopark’ta aynı yol üzerinde 100’er metre mesafelerle yerleştirildi.

Türbe, minare ve müştemilat olarak üç bölüm halinde  taşınan 850 ton ağırlığındaki İmam Abdullah Zaviyesi’nin ilk önce türbe ve müştemilat  bölümü taşındı.  12 Eylül’de ise 13 metre uzunluğunda 300 ton ağırlığındaki minare 2 bin 400 metrelik bir yolculuğun ardından

arkeopark’daki yerine yerleştirildi. Minarenin 80 tekerlekli özel platform üzerindeki bu tarihi yolculuğunu, yerli ve yabancı onlarca gazete ve ajans temsilcisi de izledi.

DÖRT ESER DAHA TAŞINACAK

DSİ yetkilileri, Ilısu Barajı göleti altında kalacak olan antik kent Hasankeyf’te tarihi eserlerin taşınmasına devam edilecegini belirterek,  yıl sonuna kadar, Kızlar, Süleyman Han Koç ve El-Rızık Camileri ile Orta Kapı’nın taşınacağını ifade ettiler. DSİ yetkilileri, Hasankeyf’te önemli mimari yapıların taşınacağını, bazılarının ise yerinde korunmasıyla ilgili işlemlerin devam ettiğini söyledi. Aynı yetkililer, Dicle Vadisi’nde yapılan dolguların ve aynı zamanda mağaraların korunup gelecek nesillere aktarılması için yamaç terası ve küçük saray yapılarıyla ilgili çalışmaların da tamamlandığını söyledi.