YAZI: Cengiz Oğuz GÜMRÜKCÜ

Profesyonel bir basın fotografçısının olmazsa olmazlarının başında fotograf makinesi gelir. Sıklıkla toplumsal olaylar, spor karşılaşmaları ya da diplomatik ilişkiler içeren görüntüler çekiyorsanız hiç bir anı kaçırmamanız gerekir. Bunu da ancak profesyonel fotograf makineleri ile yapabilirsiniz. Elinde objektifi değiştirilebilen DSLR makine bulunduran herkes fotograf makinesinin “Profesyonel” olduğunu söyler. Ama işin aslı öyle değildir. Profesyonellerin kullandığı fotograf makinelerinde kobra flaş olarak da adlandırılan dahili tepe flaşları bulunmaz. En temel ayrım budur. Makinenin saniyede çekebildiği kare sayısı da bir diğer belirleyici etkendir.

Bu sayımızdan itibaren, fotomuhabirlerinin fotograf çekerken kullandığı teknolojik ekipmanları mercek altına alacağız. İlk inceleyeceğimiz ekipman  Canon EOS 1DX MarkII modeli olacak.

SANİYEDE 16 KARE

Yukarıda da belirttiğimiz gibi en belirleyici özelliklerden biri olan saniyedeki çekim sayısı bu modelde karşımıza en üst düzeyde çıkıyor. Canon EOS 1DX MarkII ile saniyede 16 kare fotograf çekmek mümkün.  Canon tarafından geliştirilmeye devam eden full frame Digic 6+ CMOS sensörler sayesinde 20,2 Megapiksel yüksek ayrıntı düzeyini bizlere sunuyor.  Sensörler diyoruz, çünkü Canon bu modelde çift sensör kullanarak piyasadaki en hızlı full frame DSLR fotograf makinesini yapmış bulunmakta. Canon’un bu gelişmiş işlemcisi sayesinde standart olarak sunduğu 51.200  ISO değerini, düşük ışık koşullarında 409.600’e kadar  genişletmek mümkün oluyor. Manuel modda kullandığınızda poz telafisine olanak veren gövde, maksimum Enstantane / Shutter Speed hızını da 1/8000 olarak belirlemiş.

KIZIL ÖTESİ ÖLÇÜM SENSÖRÜ

Canon EOS 1DX MarkII fotograf makinesinde 360.000 etkin piksel kullanımlı RGB + IR (İnfrared-Kızılötesi) ölçüm sensörü bulunuyor. Bu sensör sayesinde değerlendirmeli ölçüm ve değerlendirilmeli flaş ölçümü sensör tarafından algılanan bilgilere dayalı olarak gerçekleşiyor. Burada kullanılan yüz algılama ve renk takip özellikleri EOS ITR-AF sisteminde de kullanılıyor. (ITR = Intelligent Tracking and Recognition yani Akıllı Takip ve Tanıma Sistemi) Bu sistemde, daha önceki makinelerde kullanılan takip algoritmaları geliştirilmiş ve ana konunun insan olmadığı çekimlerde bile rahatlıkla uygulanabilen takip modu eklenmiştir.

(4096 x 2160) ÇÖZÜNÜRLÜKTE VİDEO ÇEKİMİ

Son olarak, Canon EOS 1DX Mark II, DCI 4K (4096 x 2160) çözünürlükte video çekimi gerçekleştirebiliyor. Tüm manuel ayarların ve Dual Pixel CMOS AF sisteminin de etkin olarak kullanılabildiği 1DX M2, 4K video çözünürlüğünde 60fps video kaydederken 800mbps gibi bir değerde kayıt gerçekleştiriyor. Daha düşük çözünürlük olan Full HD 1080p çözünürlükte 120fps gibi slow motion görüntülerde ise 360mbps gibi bir değerde kayıt gerçekleştirebiliyor ve bu görüntüleri size slow motion yani yavaşlatılmış olarak veriyor. 4K videoda 4:2:2 ve 8-bit renk derinliğinde çekim yapabiliyor.