Bünyamin AYGÜN

BİR GAZETECİNİN GÖZÜNDEN İNSAN PORTRELERİ…

 Milliyet Gazetesi kurumsal iletişim tarafından organize edilen “İçeride Sergi Var” günleri Aralık Ayı’nda başladı. Demirören Medya Center (DMC) ana binası giriş katı ve fuaye alanında düzenlenen etkinlik günlerinin açılışı ise mesleğin ustalarından Bünyamin Aygün’ün, “Bir Gazetecinin Gözünden” isimli fotoğraf sergisi ile oldu.

Milliyet Fotoğraf Servisi Müdürü Bünyamin Aygün’ün 25 yıllık meslek hayatı boyunca çektiği binlerce kare içerisinden seçilen fotoğraflardan oluşan sergide, ağırlıklı olarak insan portreleri yer aldı. Afrika’dan Ortadoğu’ya, Hakkâri’den Rize’ye Dünyanın ve Türkiye’nin dört bir yanında çekilen  fotoğraflar sergiyi gezenlerin beğenisini kazandı.

EMPATİ ÖNEMLİ

Sergide yer alan fotoğraflarla ilgili bilgi veren Bünyamin Aygün, Fotoğraf çekerken her zaman empati yaptığına dikkat çekti.  “Savaşta, doğal afette ve kaza gibi olaylarda insanların istemleri dışında fotoğraflarını çekiyoruz. Onların o anki savunmasız halleri bir nevi bize emanet.” diyen Aygün,  her deklanşöre bastığında empati yapmayı görev bildiğini ifade ederek şöyle konuştu:

“İster gazeteci olun isterseniz dünyanın en güçlü insanı olun, bir gün siz de fotoğrafı çekilecek duruma düşebilirsiniz. O insanların o anki mahremiyeti foto muhabiri olarak bize emanettir. Ben bu emanete de her zaman sadık kalmaya çalışırım.”

ÖNCE İNSANIZ

Dünyanın neresinde olursa olsun fotoğraf çekerken, “Önce insan olduğumu unutmam” diyen Aygün sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bize ağabeylerimiz yanlış öğretti; ‘önce insan mıyız gazeteci mi?’ sorusuna hep ‘önce gazeteciyiz’ cevabı verilirdi. Ancak tek başıma alana çıktığımda ve yıllarca oluşan bilinçle şunu diyebilirim, ‘insanlığını kaybetmişsen iyi bir gazeteci olsan neye yarar?’ Bu bilinçle hareket ettiğim için dilini, dinini ve alışkanlıklarını bilmediğim coğrafyalarda fotoğrafını çektiğim insanlarla aramızda bir bağ oluşur. Ve ben dönüp ülkeme gelirim. Belki de bir daha fotoğrafını çektiğim insanlarla bir daha asla karşılaşamam ama o bağ ömür boyu hiç kopmaz”