Türkiye Foto Muhabirleri Derneği yönetim kurulu üyeleri, Erzurum’da Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileriyle bir araya geldi. İletişim Fakültesi tarafından bu yıl 15’incisi gerçekleştirilen Kar Film Festivali kapsamında “Haber Fotoğrafçılığı” konulu söyleşi düzenlendi. TFMD Başkanı Rıza Özel, basın fotoğrafçılığını, Genel Sekreter Derya Yetim, haber fotoğrafçılığını, Başkan Yardımcısı Tolga Adanalı da spor fotoğrafçılığını genç iletişimcilere anlattı.

“FOTO MUHABİRLİĞİNİ TAMAMLAYAN HABERDİR”

Festivalin 3. gününde Nene Hatun Kültür Merkezi’nde düzenlenen söyleşinin moderatörlüğünü Derya Yetim üstlendi. Konuşmasında, fotoğraf ve haberin birbirini tamamlayan unsurlar olduğuna dikkat çeken Derya Yetim, foto muhabirliği ve haber konusunda öğrencilere tavsiyelerde bulundu. “Mesleğimizi sevdiğimiz için sıkıntıları zamanla aşıyoruz.” diyen Yetim, fotoğrafın ve haberin birbirini tamamlayan unsurlar olduğunu belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Foto muhabirliğinin tamamlayıcı unsuru haber yazmaktır. Çektiğin fotoğrafı tamamlayabilmek, hikayesini anlatabilmek için etkili bir dil ile haber yazmak gerekir. Okuyucu tek başına haberi inan- dırıcı bulmayabilir ve etkilenmeyebilir, yanında hikayeyi anlatan fotoğraf varsa inandırıcılığı yüksektir. Fotoğraf, ha- berin inandırıcılığını sağlayan görselidir”

TFMD Başkanı Rıza Özel de konuşmasında gençlere mutlaka dil öğrenmelerini ve teknolojiyi yakından takip etmelerini tavsiye etti. Özel, “Yeni istihdam alanları açılıyor. Ben bir foto muhabiri olarak zorluk çekebilirim ama siz haberdeyseniz bir adım öndesiniz. İş dijital medyaya dönüştü” şeklinde konuştu.

“CESUR OLUN”

Tolga Adanalı ise, spor fotoğrafçılığının yanı sıra fotoğraf ajansı Depo Photos’un ortaya çıkış nedenlerini anlattı. Ada- nalı özetle şunları söyledi: “Medyanın olduğu durumdan nasıl çıkarız diye düşündük ve arşivimizin olmadığını fark ederek bir depo oluşturduk. Türkiye de önemli arşivlere sahip olan foto muhabirlerine ve yakınlarına ulaştık, pro- jemizi anlattık. Coşkun Aral, Sökmen Baykara, Hüseyin Ezer gibi önemli isimlerden fotoğraflara ulaştık. Bunların yanı sıra güncel içerik üreterek, başarılı bir sistem oluşturduk.”

Tolga Adanalı, gençlerden cesur olmalarını da isteyerek, “İletişim sektörüyle iç içeyseniz ve yeni şeyler üretecek- seniz, çekinmemelisiniz. Değişim, dönüşümlerle birlikte haberin paylaşılacağı bir platform her zaman olacak” diye konuştu.

Söyleşi sonunda, öğrencilerden gelen soruları yanıtlayan fotoğraf ustaları, son 5 yıldır ödül alan fotoğrafların değerlendirmesini de yaptı. Program sonunda Rıza Özel, Derya Yetim, Tolga Adanalı’ya katkılarından dolayı plaket takdim edildi.