Deniz Kaplumbağaları

Deniz kaplumbağaların yaşamına objektif tutan Mehmet Miras, yok olmakta olan doğal yaşama insanların sahip çıkmasını istiyor. Fotoğraflarıyla, “Okyanusun Göçerleri” deniz kaplumbağalarının bilinmeyen dünyasına soluksuz bir yolculuğa çıkarıyor.

DENİZ KAPLUMBAĞALARI’NIN HİKAYESİ

Deniz kaplumbağaları fotoğrafçısı Gazeteci Mehmet Miras, “Bilim insanı değilim ama çalışmalarım bilime ışık tutuyor” diyor. Akdeniz’in şirin kentlerinden biri olan Mersin’de yaşayan Mehmet Miras, deniz kaplumbağaların yaşamına objektif tutarken, yok olmakta olan doğal yaşama insanların sahip çıkmasını istiyor. “Okyanusun Göçerleri” deniz kaplumbağalarının bilinmeyen dünyasına soluksuz bir yolculuğa çıkarıyor.  Gazeteci Miras, her geçen gün nesli tükenmekte olan deniz kaplumbağalarının korunmasına fotoğraflarla dikkati çekmek, insanları doğal yaşama saygı göstermelerini, nesli tükenmekte olan bu türe sahip çıkılmasını istiyor. Başta Türkiye ve okyanus kumsallarında 35 yıldır deniz kaplumbağalarının yaşamlarını, göç yollarını, besin zincirlerini üreme alanlarını takip eden deneyimli gazeteci tükenmekte olan bu türe sahip çıkıyor.

KÜRESEL ISINMA…

Deniz kaplumbağalarıyla ilgili fotoğraflarıyla belleklere yer edinen Miras, deniz kaplumbağalar için en büyük tehlikenin küresel ısınma olduğunu belirterek, “Doğal yaşam tehdit altında. Küresel ısınmada en çok etkilenen deniz kaplumbağalarıdır.

28 derece ısıda yumurtadan çıkan erkek deniz kaplumbağası, 32 dereceye sıcaklıkta dişiye dönüşüyor. Nesillerinin devamı için üreme alanları sıkı koruma altında olması gerekiyor” ifadeleri kullandı. Dünya’da 8 türü bulunan deniz kaplumbağasının iki türünün Türkiye sahillerinde yaşadığını anlatan Miras, bunlardan iri baş adıyla bilinen carretta carettaların etçil bir yaşam sürdürdüklerini, yeşil deniz kaplumbağası Celeonia Maydas’ların da birinci derecede tehlike altında olan tür olduğunu belirtti.

42 KİŞİSEL FOTOĞRAF SERGİSİ

Türkiye, Amerika, Kostarika, Hindistan Meksika, Peru Lima ve Japonya’da 42 ayrı kişisel fotoğraf sergisini açan Miras, Türkiye’de Caretta’ların üreme, besin zincirleri ve göç yollarını da çekti. Fotoğrafları bilimsel dergilerde yer alan, Hindistan’da Uluslararası Deniz Kaplumbağaları Sempozyumu’nda yılın Türk gazetecisi olarak ödül alan Miras, ABD’nin California Sandiego kentinde Research  Conservation salonunda 100 ülkeden 1200 bilim adamının bir araya geldiği sempozyumda Türkiye’yi temsil etti. Gazeteci Mehmet Miras, 2020  Şubat  ayında Kolombiada  Pasifik okyanusunda çalışmalarını sürdürecek.

MEHET MİRAS KİMDİR?

Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde fotoğrafçılık eğitimi alan ve esas mesleği fotoğrafçılık olan Mehmet Miras, gazetecilik mesleğine ilk olarak Hürriyet Gazetesi’nde başladı. Gazetenin Ankara Temsilciliği’nde görev yapan Miras,  Haftanın Sesi Magazin ve Sabah Gazeteleri’nde muhabir olarak çalıştı. 11 yıl boyunca NTV Mersin Bölge Temsilciliği görevi yapan Miras, Doğuş Gurubu yayınları olan NTV National Geograhpic  gibi bir çok  yayına haber ve fotoğrafları ile katkı sağladı. 2001 yılında NTV adına ABD – Irak savaşında savaş muhabiri olarak, görev  aldı. Miras, 2012 yılında A HABER –ATV ve A Spor Mersin Temsilciliği görevine getirildi.  Halen bu görevini sürdüren Miras, “Sarı Basın Kartı’na” sahip. En büyük tutkusu Deniz Kaplumbağalarının hayatlarının araştırman olan Miras, Türkiye’de 2. Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon Merkezi’nin Mersin’de kurulmasına öncülük etti. Miras’ın girişimleri ile Akdeniz Oyunları’nın logosu caretta caretta oldu. Mersin’de doğan ve yaşayan Mehmet Miras, bir erkek çocuk babasıdır.